Śniadanie od święta – grzanki z bułeczek. A bo dawno nie było😉 Zazwyczaj przygotowuję podobne śniadania z pieczywa ciemnego, pełnoziarnistego. Dziś zasmakowaliśmy w takich;)
Chrupiące, aromatyczne dzięki pieczarkom (po prostu uwielbiam!), obowiązkowo z tartym serem, dziś padło na parmezan, zazwyczaj są to miękkie sery, gouda, morski, pleśniowe też znajdą wielbicieli 😊
Takie grzanki nawet na zimno znikają, są idealną propozycją na ciepłe śniadanie lub kolację. Polecam z passatą i ziołami, dziś z ostrym ketchupem i siekanym grubym szczypiorem, jest pysznie!
SMACZNEGO 🙂

Składniki:
- 2 bułeczki, u mnie typu sznytka
- 1 duża pieczarka
- tarty parmezan
- masło
- świeżo zmielony kolorowy pieprz
Przygotowanie:
Bułeczki kroję na skos na kilka porcji. Parmezan trę na małych oczkach. Kromki smaruję cienko masłem (z maślanego aromatu i smaku ciepłych grzanek nie jestem w stanie zrezygnować 😉 ), posypuję po równo tartą na dużych oczkach pieczarką oraz serem. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem.
Piekę ok. 10 min. w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika.