Grzanki z pieczarkami i parmezanem

Śniadanie od święta – grzanki z bułeczek. A bo dawno nie było😉 Zazwyczaj przygotowuję podobne śniadania z pieczywa ciemnego, pełnoziarnistego. Dziś zasmakowaliśmy w takich;)

Chrupiące, aromatyczne dzięki pieczarkom (po prostu uwielbiam!), obowiązkowo z tartym serem, dziś padło na parmezan, zazwyczaj są to miękkie sery, gouda, morski, pleśniowe też znajdą wielbicieli 😊

Takie grzanki nawet na zimno znikają, są idealną propozycją na ciepłe śniadanie lub kolację. Polecam z passatą i ziołami, dziś z ostrym ketchupem i siekanym grubym szczypiorem, jest pysznie!

SMACZNEGO 🙂

Grzanki z pieczarkami i parmezanem podaję ze szczypiorem i ketchupem lub domową passatą, jest chrupiąco i aromatycznie

Składniki:

  • 2 bułeczki, u mnie typu sznytka
  • 1 duża pieczarka
  • tarty parmezan
  • masło
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz

Przygotowanie:

Bułeczki kroję na skos na kilka porcji. Parmezan trę na małych oczkach. Kromki smaruję cienko masłem (z maślanego aromatu i smaku ciepłych grzanek nie jestem w stanie zrezygnować 😉 ), posypuję po równo tartą na dużych oczkach pieczarką oraz serem. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem.

Piekę ok. 10 min. w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika.

 

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.