Grzanki z serem i żurawiną

Chrupiące grzanki obsmażone na maśle podane z gorącym serem i żurawiną posypane dodatkowo tartym parmezanem. No kto nie zje?! 🙂 Nawet koty kręcą się w kuchni za maślanym zapachem unoszącym się w kuchni, zainteresowań nie ma końca 😉 Szaleństwo i błogostan w jednym! Świetna propozycja na śniadanie, kolację, powitanie znajomych.

Generalnie połączenia ciepłych serów, żurawiny i chrupiącego pieczywa to dla mnie strzał w dziesiątkę, nie tylko na ciepłe przekąski, to – po kilku modyfikacjach – wspaniałe propozycje na ciepłe śniadania czy podwieczorki. Ot! Dodać wędliny, żółtego sera, pieczarek, papryki, cebuli, cukinii, rozmaitych dipów czy past i grzanki można witać codziennie na milion sposobów (powiem skromnie:)! My uwielbiamy te kombinacje!:)

SKŁADNIKI:

  • 4 skośnie pokrojone kawałki z bagietki, u mnie mini bagietki z makiem
  • łyżka masła do obsmażenia
  • opakowanie mini gołki zakopiańskiej – 4 sztuki (u mnie Zakopiańskie specjały, Mlekovita)
  • 4 łyżeczki żurawiny
  • tarty parmezan

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni rozpuszczam masło. Podsmażam grzanki z obu stron na chrupko na ciepłej patelni (uwaga, by masło się nie przypaliło).

Piekarnik nagrzewam do temp. 150 C (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu), układam na papierze do pieczenia 4 serki, podpiekam jakieś 10 minut. Mają być ciepłe i mięciutkie.

Grzanki układam na talerzu, kładę kolejno po serku, łyżeczkę żurawiny i posypuję tartym parmezanem. SMACZNEGO!

Chrupiące grzanki obsmażone na maśle podane z gorącym serem i żurawiną posypane dodatkowo tartym parmezanem.

 

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.