Smacznego kolorowego dnia!
Smaczne i tyle. Co tu mówić. Zapiekane kromki pełnoziarnistego pieczywa z dodatkiem cebulki, pieczarek, sera i parówek obłożone jajkiem sadzonym to ciekawe, syte śniadanie. Jeśli macie ochotę, wrzućcie na talerz dodatkowo pomidora, zielonego ogórka, nawet kiszonego.
Składniki:
- 2 podłużne prostokątne kromki ciemnego pełnoziarnistego pieczywa
- 1 mniejsza cebula
- 2 pieczarki
- 4 plastry żółtego sera
- 2 parówki z szynki
- 2 jajka
- opcjonalnie: natka pietruszki / szczypior do smacznej dekoracji (użyłam natki, bo szczypioru akurat zabrakło)
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie:
- Cebulę i pieczarki obierz, pokrój w talarki.
- Parówki pokrój w ćwiartki.
- Piekarnik nagrzej do 180C bez termoobiegu. Na środkowej półce ułóż gotowe kromki.
- Najpierw połóż na nich ser (po dwa plasterki na jedną grzankę), potem po równo na każdej: krążki cebulki, pieczarek i parówki, zapiekaj kilka minut aż ser się roztopi i cebulka lekko zmięknie.
- Na patelni rozgrzej olej. Jajka wbij oddzielnie do filiżanek, dopraw solą i pieprzem. Gdy zobaczysz, że grzanki są gotowe (takie jak lubisz) zrób po kolei jajka sadzone.
- Połóż je na gotowych grzankach, udekoruj natką, smacznego 🙂