Grzanki zapiekane z parówkami i jajkiem sadzonym

Smacznego kolorowego dnia!

Smaczne i tyle. Co tu mówić. Zapiekane kromki pełnoziarnistego pieczywa z dodatkiem cebulki, pieczarek, sera i parówek obłożone jajkiem sadzonym to ciekawe, syte śniadanie. Jeśli macie ochotę, wrzućcie na talerz dodatkowo pomidora, zielonego ogórka, nawet kiszonego.

Składniki:

  • 2 podłużne prostokątne kromki ciemnego pełnoziarnistego pieczywa
  • 1 mniejsza cebula
  • 2 pieczarki
  • 4 plastry żółtego sera
  • 2 parówki z szynki
  • 2 jajka
  • opcjonalnie: natka pietruszki / szczypior do smacznej dekoracji (użyłam natki, bo szczypioru akurat zabrakło)
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:

  1. Cebulę i pieczarki obierz, pokrój w talarki.
  2. Parówki pokrój w ćwiartki.
  3. Piekarnik nagrzej do 180C bez termoobiegu. Na środkowej półce ułóż gotowe kromki.
  4. Najpierw połóż na nich ser (po dwa plasterki na jedną grzankę), potem po równo na każdej: krążki cebulki, pieczarek i parówki, zapiekaj kilka minut aż ser się roztopi i cebulka lekko zmięknie.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Jajka wbij oddzielnie do filiżanek, dopraw solą i pieprzem. Gdy zobaczysz, że  grzanki są gotowe (takie jak lubisz) zrób po kolei jajka sadzone.
  6. Połóż je na gotowych grzankach, udekoruj natką, smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.