Grzyby marynowane

Jak ja uwielbiam marynowane grzyby! Wyśmienita zakąska, którą każdy zna 🙂 Jeśli zapasy zimowe to nie może ich zabraknąć! Pycha! 😉

Do marynowania nadają się borowiki, gąski, koźlarze, opieńki, maślaki, podgrzybki i rydze. Każdy rodzaj grzybów marynuje się oddzielnie. Najlepsze są małe grzyby, które można marynować w całości. Można też marynować młode, zdrowe grzyby większe, ale należy je podzielić na połówki lub ćwiartki. Grzyby zawsze dobrze oczyszczamy z piasku, przycinamy trzonki.

Składniki:

  • 1 kg oczyszczonych grzybów
  • 2 dag soli na 1 l wody do obgotowania grzybów
  • 1 duża cebula
  • na zalewę:
  • 1 i 1/4 szklanki octu 10%
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 5 dag cukru
  • 1 dag soli
  • 20 ziarenek pieprzu
  • 20 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych

Przygotowanie:

Odważyć 1 kg grzybów, oczyścić z piasku, przyciąć trzonki. Grzyby wrzucić do niewielkiej ilości wrzącej wody z dodatkiem soli i cebuli (cebulę dodać całą lub pokrojoną na połówki) i gotować prawie do miękkości – ok. 10 minut.

Grzyby wyjąć (cebulę odrzucić), osączyć na sicie, włożyć do wyparzonych i osuszonych słoików lub wyprażonych w piekarniku słoików typu twist.

Przygotować zalewę: zagotować ocet z wodą, cukrem, solą i przyprawami. Gorącą zalewą zalać grzyby w słoikach.

Do gotowych grzybów można dodać jeszcze małe cebulki sparzone wodą lub obgotowane krążki marchewki. Zamknąć słoiki wygotowanymi i osuszonymi zakrętkami. Odstawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.