Gulasz drobiowy z grzybami

Gulasz zdecydowanie jest smakiem z dzieciństwa. Pamiętam gdy porządnie mięsny gulasz odgrzewany smakował coraz lepiej. Jadaliśmy go z rozmaitymi kaszami lub wyrobami z ziemniaków, najczęściej kluskami śląskimi lub kopytkami. Oj, zdecydowanie mięsny gulasz był jednym z hitów na kilka dni.

Wersji było kilka, od wyłącznie z wieprza, wołowiny, drobiu po wszelakie łączenia gatunków mięs. Dodatki też w zależności od zasobności portfela, tego co było, na co miało się chęć. Najczęściej były to grzyby wszelakie jadalne, leśne po sowite porcje papryk i cebul. Uwielbiam, pamiętam, przygotowuję z radością.

Gulasz drobiowy z grzybami, domowy, porządnie doprawiony, z dużą ilością wszystkiego, gorący. Idealna propozycja obiadowa dla mięsożerców, my się do nich zdecydowanie zaliczamy;)

Aaa.. z chlebem też się jadało, powstawało coś w rodzaju “maczanki”, pieczywo zanurzone w sosie mięsnym smakowało obłędnie! Było rodzinnie, domowo, smacznie. Myślę, że tak jest dziś u mnie:) Bynajmniej staram się odtwarzać kuchnię rodzinną, w szczególności mojej Babci.

ZAPRASZAM na gulasz drobiowy z boczkiem, grzybami i pomidorami. Opcjonalnie, obok wykonanie z mięsem wieprzowym lub typowo gulaszowym, wersja bardziej tłuściejsza niż z kawałkami drobiu.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka – opcja: 700 g mięsa wieprzowego z łopatki lub szynki
  • słoik grzybów podsmażonych, u mnie borowiki
  • spora garść suszonych grzybów wcześniej namoczonych w niewielkiej ilości wody, dodajemy do gulaszu z wodą, w której się moczyły, moczę 20 minut i siekam lub inna wersja: nie namaczam grzybów a mielę w młynku na proszek
  • 120 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 3 duże cebule posiekane w piórka
  • 350 g pieczarek
  • szklanka passaty lub ok. 150 g koncentratu pomidorowego
  • opcja: 2 czerwone papryki posiekane w kostkę i przesmażone
  • 5 listków laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz, lubczyk, ostra i słodka papryka do smaku
  • kilka łyżek oleju

Przygotowanie:

Na patelni podsmażam pokrojony w kostkę boczek, smażę kilka minut do momentu wytapiania tłuszczu.

Przekładam boczek do garnka.

Na tej samej patelni, na powstałym tłuszczu smażę posiekaną cebulę. Gdy jest szklista i rumiana dodaję ją do boczku.

Umyte piersi kroję na nieduże kawałki kostki i podsmażam na suchej patelni. Gdy soki się zamkną, przekładam mięso do garnka z boczkiem i cebulą. Na patelni przesmażam pieczarki posiekane wraz z namoczonymi grzybami i borowikami ze słoika. Dodaję posiekaną paprykę i na końcu również wszystko wrzucam do garnka z mięsem.

Mięso przyprawiam, dodaję ziele, liście, wlewam wodę, ok. 1,5 l, w zależności czy chcę bardziej gęsty czy nie. Woda sięga lekko ponad stan, na dwa palce nad składniki.

Gulasz z grzybami gotuję pod lekko uchyloną pokrywką przez 30-90 minut w zależności jakiego mięsa używam. Z drobiem jest krócej. Gdy mięso jest dobre wlewam passatę lub koncentrat, doprawiam solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze suszoną papryką. Sos zgęstnieje, można zostawić lub dolać wody wg uznania.

Gulasz drobiowy z grzybami gotowy. Smacznego☺

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.