Gulasz warzywny z chorizo i ananasem

Gorący, pożywny, sycący gulasz przepełniony warzywami, aromatycznymi pomidorami, kiełbasą chorizo i kostkami słodkiego ananasa, doprawione chili i kolendrą, podane z natką i/lub cheddarem. Wspaniały obiad na kilka dni, do pieczywa, gorących i chrupiących grzanek, ryżu, krótkiego makaronu lub – jak u mnie – kopytek lub klusek śląskich. Inne wersje? Dodajcie fasolę, ciecierzycę, zielony groszek, kiełbasę lub kawałki podsmażonego kurczaka. Wersje wege mocno warzywne lub z dużą ilością mięsa. Dla każdego! Gulasz prosty i na kilka dni, z każdym dniem coraz lepszy. Polecam! Smacznego:)

Gulasz warzywny z chorizo i ananasem

 

SKŁADNIKI:

  • 225 g (opakowanie) kiełbasy chorizo
  • puszka kukurydzy
  • puszka ananasa w kostce
  • 2 cukinie
  • 3 czerwone papryki
  •  1 żółta papryka
  • 2 duże pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów krojonych
  • szklanka passaty
  • 2 duże cebule
  • 1 posiekane chili – ostrość w zależności od upodobań
  • 1 -2 szklanki bulionu, w zależności czy chcemy bardziej gęsty gulasz
  • sól, pieprz, mielona kolendra, słodka papryka, zioła prowansalskie i oregano – do smaku
  • do podania: posiekany pęczek świeżej natki i/lub tarty ser, np. parmezan, cheddar, żółty gouda
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa myję i kroję w kostkę. Cebulę obieram i siekam w kostkę, podobnie siekam czosnek.

Na rozgrzanej oliwie przesmażam posiekany czosnek, chili i cebulę, gdy się zeszkli dodaję posiekaną paprykę. Gdy papryka zmięknie wrzucam pokrojone w kostkę cukinie oraz wlewam szklankę passaty, doprawiam.

Kiełbasę obieram z osłonki. W większym garnku na niewielkiej ilości oleju rzepakowym podsmażam pokrojone w talarki chorizo, dodaję kukurydzę (wraz z zalewą), pomidory z puszki oraz odsączonego ananasa (bez syropu). Mieszam, dodaję warzywa z patelni, gotuję kilka minut, wlewam bulion. W zależności jaką konsystencję chcę otrzymać dodaję więcej lub mniej bulionu. Można z niego także zrezygnować. Doprawiam do smaku, podduszam pod przykryciem do połączenia smaków i miękkości warzyw. Podaję z grzankami lub kopytkami z wody.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.