Gulasz z kurczaka i sera pleśniowego w towarzystwie ogórków małosolnych

Bardzo aromatyczny mięsny gulasz podany z kopytkami, kluskami śląskimi lub puree ziemniaczanym z dodatkiem surówek. Wspaniałe danie 🙂

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • połowa sera pleśniowego lazur niebieskiego
  • 1 duża cebula
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • sól, pieprz, papryka ostra, lubczyk, oregano
  • masło klarowane
  • 4 ogórki małosolne

Przygotowanie:

Pierś umyj, wytnij błonki, pokrój w kosteczkę. W niewielkim garnku rozgrzej masło, dodaj cebulkę pokrojoną w cienkie piórka, gdy będzie miękka dodaj kurczaka. Gdy składniki się połączą (około 3 minut), dolej 2 szklanki wody, ziele, liść, przypraw. Gdy będzie gorące dodaj pokruszony ser pleśniowy. Ładnie połącz wszystkie składniki i gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut. Podawaj z ogórkami małosolnymi i z czymkolwiek chcesz:)

Można podawać z ziemniakami z wody, kopytkami, kluskami śląskimi, makaronami czy ryżem. Pycha! 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.