Gulasz z mielonego mięsa i warzyw w sosie

Nazwałam to danie gulaszem, ponieważ całość dania to: mięso mielone z indyka, marchewka, groszek, cebula i sos słodko-kwaśny. Gulasz, a nawet warzywno-mięsny kociołek podaję z ryżem, rozmaitymi kaszami lub (najczętniej! tacy z nas makaroniarze 😉 ) z makaronem.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • spora garść mrożonej marchewki w kostce
  • spora garść mrożonego zielonego groszku
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  • słoik sosu słodko-kwaśnego
  • 2 cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 suszone pomidory z zalewy
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ostra i słodka suszona papryka, lubczyk
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Na rozgrzanej oliwie podsmażam posiekaną drobno cebulę i czosnek, po chwili dodaję mrożone warzywa, pomidora i suszone pomidory z zalewy. Chwilę podsmażam, dodaję mięso.

Smażę do miękkości warzyw i gotowości mięsa, wlewam sos, doprawiam. Gotowe! 🙂 Podaję od razu.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.