GULASZ Z MIĘSA MIELONEGO, PAPRYK I PIECZAREK

Pożywny gulasz z mięsa mielonego, papryk, pieczarek i smażonej cebuli – dzisiejsza propozycja na kilkudniowy domowy, pożywny obiad. Potrawkę można wzbogacić o inne warzywa, jak np. cukinię, bakłażana, ziemniaki, groszek lub kukurydzę. Gulasz z mięsa mielonego, papryk i pieczarek świetnie komponuje się z ryżem, makaronem wszelakim oraz potrawami z ziemniaków, np. klusek szarych, kopytek, klusek śląskich. Polecam z tartym serem i świeżą posiekaną natką, będzie pysznie!

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 3 czerwone papryki
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 500 g sosu spaghetii
  • 500 g sosu bolońskiego
  • opcja: 1/2 szklanki bulionu lub wody
  • sól, pieprz, papryka ostra i słodka, oregano, lubczyk
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • oliwa
  • łyżka masła

PRZYGOTOWANIE:

Cebule i czosnek obieram, siekam w kostkę. Pieczarki, pomidory i papryki dobrze myję, kroję w kostkę.

W większym garnku rozgrzewam niewielką ilość oliwy wraz z masłem. Podsmażam cebule z czosnkiem. Po minucie wrzucam paprykę, pomidory i pieczarki. Smażę 5 minut często mieszając, po czym dodaję mięso mielone i ziele angielskie. Mieszam, przyprawiam. Gdy mięso zmieni kolor na jasny smażę jeszcze kilka minut i wlewam sosy i – opcja – bulion lub wodę. Gotuje jeszcze kilkanaście minut, od czasu do czasu mieszam, próbuję, w razie potrzeby doprawiam do smaku.

Smacznego 🙂

4 odpowiedzi do “GULASZ Z MIĘSA MIELONEGO, PAPRYK I PIECZAREK”

  1. To coś dla mnie:) zdecydowanie! Robiłam wg przepisu, danie wyszło pyszne. Zjedliśmy z makaronem.
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.