Gulasz z szynki wieprzowej

Domowy gulasz, z delikatnym i rozpływającym się w ustach aromatyczno – ziołowym mięsem. Jak u Mamy:)  Tylko, bez dodatku mąki.

Jeśli macie ochotę dodajcie do niego pieczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki, kukurydzę albo pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Ta wersja jest bez tych dodatków, ale jak mamy w domu ochotę na urozmaicenie albo większą porcję (szczególnie gdy gotuję cały gar oczekując na odwiedziny większej części rodziny:) to dodaję do niej jedne z lub połączone razem wyżej warzywa w mniejszych lub większych proporcjach. Tak, by smakowało wszystkim i było więcej warzyw:)

Składniki:

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 1 duża czerwona cebula
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, suszony czosnek
  • szklanka bulionu (albo szklanka wody + łyżeczka vegety natur)
  • 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie
  • łyżeczka ziarenek gorczycy
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej olej i duś mięso pokrojone w kostkę, oczyszczone i osuszone. Po kilku minutach dodaj szklankę bulionu albo szklankę wody wymieszaną z łyżeczką vegetą, liście laurowe, ziele, wymieszaj.

Obraną cebulę przekrój na pół i siekaj cienko w talarki półksiężyce. Zeszklij w małym rondelku na oleju, przypraw majerankiem i obiema rodzajami suszonych papryk, czosnkiem, następnie dodaj do mięsa na patelni. Wymieszaj, przypraw resztą suszonych przypraw do smaku, duś na mniejszym ogniu od czasu do czasu mieszając do miękkości mięsa.

Podawaj z ziemniakami, surówką, ogórkami konserwowymi lub ulubioną kaszą.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.