Gulasz z szynki z kaszą gryczaną, marchewką i pieczarkami

Solidny obiad, który najchętniej przygotowuję w weekendy. Podaję z różnymi rodzajami kasz, dziś padło na gryczaną. Choć wspaniale smakuje także z tłuczonymi ziemniakami, chrupiącymi kopytkami z patelni lub kluskami śląskimi. Dodatkami może być surówka z kapusty lub pora, a całe danie koniecznie posypcie pietruszką lub koperkiem.

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego z szynki na gulasz
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 cebule
  • Sól, pieprz
  • Vegeta natur
  • Papryka słodka i ostra
  • Liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • Szczypta majeranku
  • 4 pieczarki pokrojone w plasterki
  • 1 szklanka marchewki pokrojonej w kostkę
  • 2 torebki kaszy gryczanej
  • 3 szklanki wody
  • 1,5 łyżki mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną wrzucamy na osoloną wrzącą wodę, zmniejszamy ogień i gotujemy około 16 minut.
  2. Mięso kroimy na mniejszą kostkę, smażymy na maśle na patelni. Gdy zmieni kolor dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Dusimy około 15 minut. Do głębszego garnka wlewamy 3 szklanki wody, dodajemy mięso z cebulą (wraz z powstałym sosem). Dodajemy liść laurowy, 2 ziela, pieczarki i marchewkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami i vegetą. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec zagęszczamy mąką.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.