Horiatiki – sałatka grecka

Grecja jest jednym z największych producentów oliwek i oliwy na świecie. Jada się je razem z dużymi ilościami warzyw, ale nie tylko. Więc jeśli już sałatka to koniecznie z warzywami i oliwkami polana oliwą.

Sałatka pachnie i smakuje świeżością. Oliwki dodają lekkiej pikanterii, przełamane pomidorkami i ogórkiem, które dodatkowo wzbogaca także słona feta. Jak widzę taką sałatkę od razu myślę o maślanej bagietce:) którą dodatkowo maczam w powstałym w sałatce sosie.

Bo wszystko to otulone jest sosem na bazie oliwy, octu winnego, przypraw, świeżej natki. Dopełnieniem są już tylko zioła i pieprz.

Taka sałatka powinna znaleźć się na każdej dobrej imprezie 🙂

Składniki:

  • 3 pomidory – malinowe lub 2 pomidory bawole serce
  • 5 dojrzałych pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek zielony
  • 1 czerwona cebula
  • 1 zielona papryka (dodałam też garstkę czerwonej, bo miałam a dodała słodkości)
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • 150 g sera feta
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • świeża natka pietruszki i świeże oregano – nieduża garstka tego i tego
  • połowa pęczka listków świeżej mięty
  • pieprz do smaku
  • opcjonalnie – szczypta drobnej soliPrzygotowanie:
    1. Warzywa dokładnie myjemy, pomidory kroimy w kostkę, ogórka w plasterki lub kostkę, cebulę w cienkie talarki
    2. natkę siekamy drobno
    3. w misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki, dodajemy fetę, oliwki, doprawiamy do smaku.

    Smacznego greckiego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.