Hreczniaki

Danie kuchni kresowej, a jego nazwa pochodzi od słowa hreczki, czyli gryki.

Kotleciki wyglądem łudząco przypominające mielone składają się głównie z kaszy gryczanej i twarogu.

Smakują podane z surówką, ogórkiem kiszonym/konserwowym i sosem, np. pomidorowym ze świeżą bazylią, grzybowym ze śmietanką i natką lub sosem tatarskim.

Kotlety będą także smakować podane razem z surówką z pora, która nada daniu bardziej wyrazistego charakteru i głębszego smaku.

Składniki:

  • 300 g kaszy gryczanej
  • 250 g sera białego
  • 1 cebula
  • garść natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • masło
  • panierka: bułka tarta, zamiennie siemię lniane, otręby, mielone orzechy
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko i odstawić na bok do wystudzenia.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na 1 łyżce masła. Ser przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa,  zmiksować w blenderze lub po prostu bardzo drobno rozbić widelcem, połączyć z wystudzoną kaszą. Dodać podsmażoną cebulę i posiekaną drobno natkę pietruszki. Następnie wsypać mąkę, jajko, przyprawić, wymieszać.

Formować kotlety, pomogą w tym lekko zwilżone dłonie. Gotowe kotlety obtoczyć w bułce tartej (lub innej panierce) i usmażyć na oleju z obu stron, na złoty kolor. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podawać z sosem i surówką.

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.