Hummus

Idealnie kremowa pasta z ciecierzycy i pasty tahini – hummus. Smakuje na pieczywie, przygotowana na ostro bądź w klasycznej wersji, z wyczuwalnym aromatem czosnku i pasty sezamowej, gdzie słodkość cieciorki przełamana została delikatnie sokiem z cytryny.

Hummus poleca się na kanapki, śniadanie lub podwieczorek!

Składniki:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 1 szklanka pasty tahini – sezamowej jasnej
  • 3 łyżek soku z cytryny
  • 3 ząbków czosnku
  • 1/3 szklanki zimnej, wręcz lodowatej wody
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól i pieprz do smaku
  • do posypania: oliwa, świeża natka pietruszki, słodka lub ostra mielona papryka

Przygotowanie:

Ciecierzycę zalać wodą z łyżeczką sody, odstawić na noc. Wody powinno być dwa razy więcej niż ciecierzycy.

Na drugi dzień wylać wodę, wypłukać ciecierzycę i zalać świeżą wodą, gotować z łyżeczką sody około 40 minut. Ciecierzyca ma mieć nadal kolor żółty, być maślana w smaku i łatwo rozgnieść się w dłoni.

Ugotowaną cieciorkę odcedzić i dobrze opłukać. Przełożyć do misy blendera, dodać resztę składników – oprócz wody i miksować około 3 minut na gładką masę.

Następnie do powstałej gęstej pasty dolewać powoli zimną, wręcz lodowatą wodę cały czas miksując. Ucierać hummus przez kolejne 2-3 minuty lub do momentu, aż woda idealnie połączy się z pastą i całość zmieni się w jasny, gładki krem.

Domowa pasta humus z cieciorki gotowa!

Przepis, który przypadł mi do gustu i który dziś przygotowałam znalazłam tutaj.

Jedna odpowiedź do “Hummus”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.