Idealnie kremowa pasta z ciecierzycy i pasty tahini – hummus. Smakuje na pieczywie, przygotowana na ostro bądź w klasycznej wersji, z wyczuwalnym aromatem czosnku i pasty sezamowej, gdzie słodkość cieciorki przełamana została delikatnie sokiem z cytryny.
Hummus poleca się na kanapki, śniadanie lub podwieczorek!
Składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 1 szklanka pasty tahini – sezamowej jasnej
- 3 łyżek soku z cytryny
- 3 ząbków czosnku
- 1/3 szklanki zimnej, wręcz lodowatej wody
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- sól i pieprz do smaku
- do posypania: oliwa, świeża natka pietruszki, słodka lub ostra mielona papryka
Przygotowanie:
Ciecierzycę zalać wodą z łyżeczką sody, odstawić na noc. Wody powinno być dwa razy więcej niż ciecierzycy.
Na drugi dzień wylać wodę, wypłukać ciecierzycę i zalać świeżą wodą, gotować z łyżeczką sody około 40 minut. Ciecierzyca ma mieć nadal kolor żółty, być maślana w smaku i łatwo rozgnieść się w dłoni.
Ugotowaną cieciorkę odcedzić i dobrze opłukać. Przełożyć do misy blendera, dodać resztę składników – oprócz wody i miksować około 3 minut na gładką masę.
Następnie do powstałej gęstej pasty dolewać powoli zimną, wręcz lodowatą wodę cały czas miksując. Ucierać hummus przez kolejne 2-3 minuty lub do momentu, aż woda idealnie połączy się z pastą i całość zmieni się w jasny, gładki krem.
Domowa pasta humus z cieciorki gotowa!
Przepis, który przypadł mi do gustu i który dziś przygotowałam znalazłam tutaj.
Uwielbiam na drugie sniadanie:)