Ciasto z jabłkami pamiętam z dzieciństwa, od zawsze gościło u nas z dodatkiem cynamonu, który podkreślał dodatkowo aromat jabłek.
To łatwe w przygotowaniu ciasto piekę gdy nie mam czasu na inne słodkie wariacje. Gotowe ciasto najczęściej dekoruję zygzakami polewy czekoladowej, lukrem, posypuję płatkami migdałów lub tartymi orzechami.
Przepis sprawdza się zawsze i zawsze znika tak szybko jak się je przygotowuje! 🙂
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- Pół szklanki wody
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- Płaska łyżka proszku do pieczenia
- Polewa czekoladowa
- 2 duże jabłka pokrojone w cienkie talarki
- Garść płatków migdałowych
- szczypta cynamonu
- Odrobina soli
- Masło
- Bułka tarta
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodajemy do masy cukier i żółtka, mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, dokładnie mieszamy, dolewając powoli wodę i olej. Formę wielkości keksówki smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Wlewamy połowę ciasta, wykładamy talarkami jabłek i przykrywamy cienką warstwą ciasta, potem znów talarki z jabłek i ciasto. I tak do wyczerpania składników. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C do godziny. Po upieczeniu dekorujemy polewą czekoladową i płatkami migdałowymi.