Jabłecznik z cynamonem i migdałami

Ciasto z jabłkami pamiętam z dzieciństwa, od zawsze gościło u nas z dodatkiem cynamonu, który podkreślał dodatkowo aromat jabłek.

To łatwe w przygotowaniu ciasto piekę gdy nie mam czasu na inne słodkie wariacje. Gotowe ciasto najczęściej dekoruję zygzakami polewy czekoladowej, lukrem, posypuję płatkami migdałów lub tartymi orzechami.

Przepis sprawdza się zawsze i zawsze znika tak szybko jak się je przygotowuje! 🙂

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • Pół szklanki wody
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • Płaska łyżka proszku do pieczenia
  • Polewa czekoladowa
  • 2 duże jabłka pokrojone w cienkie talarki
  • Garść płatków migdałowych
  • szczypta cynamonu
  • Odrobina soli
  • Masło
  • Bułka tarta

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodajemy do masy cukier i żółtka, mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, dokładnie mieszamy, dolewając powoli wodę i olej. Formę wielkości keksówki smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Wlewamy połowę ciasta, wykładamy talarkami jabłek i przykrywamy cienką warstwą ciasta, potem znów talarki z jabłek i ciasto. I tak do wyczerpania składników. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C do godziny. Po upieczeniu dekorujemy polewą czekoladową i płatkami migdałowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.