Jabłecznik

Pyszny, domowy jabłecznik z dodatkiem gruszek z bezą i suszoną żurawiną (lub rodzynkami) zachwyci każdego! Mnie oczarował, zniknął dość szybko, jeszcze gorący, wręcz rozpłynął się wśród rodzinnego stołu.

Jabłecznik z pysznymi winnymi jabłkami, z żurawiną i bezą podany z lodami waniliowymi, szał! 🙂

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 2 gruszki
  • 3 szklanki mąki
  • 4 jaja
  • 1,5 szklanki cukru
  • 200 g masła plus 1 łyżka
  • 2 łyżki śmietany, u mnie 18%
  • niecała szklanka suszonej żurawiny
  • łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • aromat śmietankowy
  • forma o wymiarach: 28 x 26 cm, wysokość 6 cm

Przygotowanie:

Jabłka i gruszki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przesmażyć na patelni kilka minut z połową szklanki cukru i szczyptą cynamonu tak, aby odparował sok. Dodać suszoną żurawinę.

Żółtka oddzielam od białek.

W misce mieszam mąkę, sól, proszek do pieczenia, pół szklanki cukru, śmietanę, żółtka, aromat i masło. Szybko zagniatam ciasto. Wkładam do lodówki.

Z białek ubijam sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaję powoli pół szklanki cukru.

Formę wykładam papierem do pieczenia, układam połowę ciasta, ugniatam i wyrównuję.

Wykładam równo jabłka z gruszkami i z żurawiną z patelni.

Dodaję sztywną pianę.

Resztę ciasta rwę na małe kawałki i wyrzucam równomiernie na bezę.

Piekę 40 minut grzaniem góra plus dół bez termoobiegu przez 40 minut, na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i studzę.

SMACZNEGO 🙂

Przepis pochodzący z Biblioteczki Poradnika Domowego z roku ’98, książki zatytułowanej “Owocowe ciasta i desery” B. Lasoty, R. Sławińskiej.

4 odpowiedzi do “Jabłecznik”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.