Jagodzianki lub drożdżówki z jagodami i kruszonką to jeden z lepszych jesiennych wypieków. Możecie je przygotować ze świeżych jagód lub borówek, także z mrożonych. Jeśli decydujecie się na owoce mrożone uprzednio je rozmroźcie i wysuszcie np. na ręczniku papierowym.
Jagodzianki
SKŁADNIKI:
- 300 g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru lub cukru z wanilią
- szczypta soli
- 1 jajko
- 20 g świeżych drożdży
- 60 ml szklanki mleka
- 50 g zimnego masła
- 2 szklanki jagód lub borówek
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru
Uwagi do przepisu:
Składniki – oprócz masła – mam w temp. pokojowej.
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę posiekaj z zimnym masłem i cukrem. Lekko ciepłe mleko wymieszaj z pokruszonymi drożdżami. Dodaj całe jajko oraz szczyptę soli, wymieszaj dokładnie i dodaj do mąki posiekanej z masłem i cukrem, zagnieć ciasto.
Odstaw je w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na 1 godzinę.
W międzyczasie połącz ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę – umieść je w misce i zagniataj szybko dłońmi, mają powstać charakterystyczne grudki. Kruszonkę przykryj i odstaw do lodówki do momentu kiedy będziesz jej używać.
Wyrośnięte ciasto krótko pougniataj i podziel na 5 części. Utwórz średniej wielkości kule. Ustaw na blasze wyłożonej papierem do pieczenia niech urosną. Zostaw je na 8 minut.
Po tym czasie lekko je spłaszcz, nałóż po 2 łyżeczki jagód lub borówek, zlep, utwórz kształt drożdżówki.
Posmaruj każdą jagodziankę mlekiem i posyp kruszonką. Odstaw na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Jagodzianki wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz ok. 25 minut.
Upieczone od razu możesz wyjąć z piekarnika.
Gotowe wystudź i podawaj.
Smacznego 😉
Zasmakuj Kuchni