Jagodzianki

Jagodzianki lub drożdżówki z jagodami i kruszonką to jeden z lepszych jesiennych wypieków. Możecie je przygotować ze świeżych jagód lub borówek, także z mrożonych. Jeśli decydujecie się na owoce mrożone uprzednio je rozmroźcie i wysuszcie np. na ręczniku papierowym.

Jagodzianki


SKŁADNIKI:

  • 300 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru lub cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 20 g świeżych drożdży
  • 60 ml szklanki mleka
  • 50 g zimnego masła
  • 2 szklanki jagód lub borówek

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru

Uwagi do przepisu:

Składniki – oprócz masła – mam w temp. pokojowej.


PRZYGOTOWANIE:

Mąkę posiekaj z zimnym masłem i cukrem. Lekko ciepłe mleko wymieszaj z pokruszonymi drożdżami. Dodaj całe jajko oraz szczyptę soli, wymieszaj dokładnie i dodaj do mąki posiekanej z masłem i cukrem, zagnieć ciasto.

Odstaw je w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na 1 godzinę.

W międzyczasie połącz ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę – umieść je w misce i zagniataj szybko dłońmi, mają powstać charakterystyczne grudki. Kruszonkę przykryj i odstaw do lodówki do momentu kiedy będziesz jej używać.

Wyrośnięte ciasto krótko pougniataj i podziel na 5 części. Utwórz średniej wielkości kule. Ustaw na blasze wyłożonej papierem do pieczenia niech urosną. Zostaw je na 8 minut.

Po tym czasie lekko je spłaszcz, nałóż po 2 łyżeczki jagód lub borówek, zlep, utwórz kształt drożdżówki.

Posmaruj każdą jagodziankę mlekiem i posyp kruszonką. Odstaw na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzej do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Jagodzianki wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz ok. 25 minut.

Upieczone od razu możesz wyjąć z piekarnika.

Gotowe wystudź i podawaj.

Smacznego 😉

Zasmakuj Kuchni

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.