Jagodzianki

Wspaniałe domowe jagodzianki! 🙂 Jak się pewnie domyślcie, środek brzuszka domowej drożdżówki aż kipi od jagodowego farszu. Są przepyszne, jak zawsze. Znikają jeszcze gorące, nie dziwię się..

Gdy jesteśmy u rodziców za miastem to ledwo wyjmuję je z pieca, a moja rodzina podjada już łakomie drożdżówki z kawą lub domową nalewką. Jest naprawdę miło! Wam również życzę takiej słodkiej rozpusty w gronie rodziny 😉

?

Składniki:

  • +/- 5 szklanek mąki pszennej
  • około 1 kg jagód
  • +/- 1,5 – 2 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 żółtko (białko zostawcie do posmarowania wierzchu jagodzianek)
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 dag drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 15 dag masła
  • szczypta soli i gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszajcie ze sobą dokładnie (oprócz jagód, cukru pudru i białka do smarowania), odstawcie na około godzinę w ciepłe miejsce, by potroiło swoją objętość.

Jagody umyjcie, wysuszcie.

Po czasie, w którym ciasto urosło wałkujcie po kawałku ciasta (w razie potrzeby dodawajcie mąki, ciasto ma być elastyczne i miękkie), krójcie na kwadraty tak by po zlepieniu utworzyły klasyczną wielkością jagodziankę. Na każdy kwadrat układajcie jagody, posypcie łyżką cukru pudru, zlepcie boki, uformujcie na kształt zaokrąglonej po bokach jagodzianki, posmarujcie roztrzepanym białkiem – będą się ładnie błyszczały. A i jeśli chcecie je czymś posypać, np. kruszonką to wtedy lepiej się do nich przyklei.

Ułóżcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawcie na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pamiętajcie o odstępie, nasze drożdżówki będą rosły. Ja zawsze lekko nagrzewam piekarnik, wyłączam go i do środka wkładam ciasto do wyrośnięcia.

Pieczcie na środkowej półce bez termoobiegu w temp. 180C około 20-25 minut.

Gotowe możecie polać ozdobnie polewą czekoladową.

Smacznego! 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.