Jajecznica z chili i szczypiorem

Prostota, do której dodałam nieco od siebie:) dzięki czemu jest nie tylko smacznie ale i kolorowo.

Jajecznica jaka jest każdy wie, ale większość (choć składniki podobne) smakuje w każdym domu inaczej. Czemu? Smażona jest na różnych tłuszczach, z innymi dodatkami – często w różnych proporcjach, inaczej przyprawiana i smażona. Moja dzisiejsza jajecznica jest podobna do tej, którą pamiętam z dzieciństwa – z małym wyjątkiem, a mianowicie dodałam do niej kilka cienkich talarków chili. Moi rodzicie ostatnio przerzucili się na pikantne smaki, więc tą wersją na śniadanie by nie pogardzili.

Zamiast cebuli dodałam szalotki. Dlaczego? Ponieważ szalotka zawiera dużo substancji antynowotworowych, pomaga obniżyć ciśnienie, rozrzedza krew i zapobiega zakrzepom. Zawarte w szalotce naturalne antybiotyki pomagają leczyć przeziębienie i grypę. Jest ona też dobrym źródłem witamin B6, C, A i kwasu foliowego. Szalotkę trawi się łatwiej niż cebulę. Do tego jest inna w smaku niż zwykła cebulka.

Składniki:

  • 5 jaj
  • 5 plasterków cienko pokrojonej dobrej jakościowo szynki pokrojonej w większą kostkę
  • 2 małe czosnki askalońskie, czyli szalotki drobno posiekane
  • 4 plasterki czerwonej papryczki chili
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (opcjonalnie masło)
  • garść grubego szczypioru posiekanego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy na nim kawałki szynki, ma się lekko zrumienić lub do woli jak lubicie:)

Po tym czasie dodajemy szalotki, smażymy aż zmięknie. W miseczce mieszamy jaja, solimy i pieprzymy.

Dodajemy do szynki i szalotek z patelni chili, mieszamy. Gdy jajecznica się zetnie tak jak chcecie dodajcie szczypior.

Ja lubię jajecznicę na kromce dobrego chleba dodatkowo posypaną szczypiorem, z dodatkiem dobrych pomidorków. Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *