Jajecznica z kurkami

W kurkowym świeżym sezonie nie może jej zabraknąć na poranne śniadanie. Tak też się dzieje u nas. Czy są to kurki zebrane własnoręcznie czy ze sklepu nie ma wyjścia, jajecznica ze świeżymi kurkami smażona z cebulką i podana ze szczypiorem musi być!

Taką jajecznicę przygotowuję podobnie z innymi grzybami, rzadko ale jednak zdarza się czasem smażyć ją na smalcu ze skwarkami (szczególnie gdy jestem poza miastem).

Jajecznica z kurkami smakuje także z innymi dodatkami:

– z kiszonymi ogórkami,

– z papryką świeżą lub marynowaną,

– z pieczarkami,

– z cebulką, czosnkiem i boczkiem,

– z pomidorami.

Składniki:

  • 200 g kurek
  • 5 jaj
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • opcjonalnie: płaska łyżeczka pokrojonej w kostkę chili lub świeżej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 płaskie łyżeczki masła
  • sól, pieprz
  • do podania szczypior

Przygotowanie:

Oczyszczanie kurek na kilka sposobów: myję dokładnie pod bieżącą zimną wodą, dodatkowo lekko szczotkuję pędzelkiem w zakamarkach lub umieszczam kurki w misce, solę je, następnie zalewam wrzątkiem – w ten sposób ziemia i inne zanieczyszczenia opadają na dno. Przy ostatniej metodzie w razie koniecznej potrzeby można je na łyżce cedzakowej lekko opłukać wodą, by pozbyć się ziemi. Kurki wyjmuję łyżką cedzakową, osuszam dobrze na papierowym ręczniku. Kurek nie kroję, zostawiam w całości, chyba że mam także większe kurki, wtedy kroję je na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewam olej z masłem. Podsmażam na tłuszczu drobno posiekaną cebulkę, czosnek (opcjonalnie także chili lub świeżą paprykę), zajmuje mi to kilka minut na małym ogniu. Gdy cebula lekko się zeszkli dodaję kurki, przyprawiam, smażę około 10 minut.

Jajka wbijam do miseczki, lekko solę i pieprzę, wrzucam na patelnię do kurek. Smażę kilka chwil.

Podaję ze świeżo skrojonym szczypiorem i pieczywem.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.