Jajka faszerowane musem z pieczarek z dodatkiem granatu

Z dzieciństwa pamiętam na imieninowym stole u Babci patery jajek ugotowanych na twardo posmarowanych majonezem, obsypanych świeżo skrojonym dużym szczypiorem – prosto z naszego ogródka albo rzeżuchą. Proste, ale tak pyszne, że zawsze jako pierwsza z przystawek znikała ze stołu, prosząc o dokładkę. A jajka były zawsze, bo rodzina hodowców wolnych kurek w zasięgu ręku 🙂

Dziś takich wersji jajek na twardo jest bardzo dużo, a każda pyszna i kusząca. Moja wersja, oprócz podstawowej którą uwielbiam i robię od święta (jak mi się kojarzy w rodzinnym domu) jest z pieczarkami w sosie majonezowym z cebulką i lubczykiem posypane pesteczkami granatu.

Myślę, że mojej Babci smakowałaby ta wersja 😉

Możecie je jeść w takiej wersji lub lekko odgrzać w piekarniku lub obtoczyć w jajku i bułce i obsmażyć na rumiano chwilę na patelni.

Składniki:

  • 10 jajek
  • 250 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka majonezu / jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, lubczyk, słodka papryka
  • połowa łyżki masła
  • pestki granatu do smacznej ozdoby

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. wystudź, przekrój wzdłuż, wydrąż żółtko, tak by powstała łódeczka do faszerowania.

Cebulę i pieczarki pokrój w kostkę, przesmaż na połowie łyżki masła,

gdy zmiękną zmiksuj w blenderze na gładką masę. Dodaj majonez, przypraw do smaku, wymieszaj dokładnie, faszeruj jajka. Posyp pestkami granatu.

Możesz udekorować dodatkowo szczypiorkiem, koperkiem, pietruszką lub czymś innym zdrowym, świeżym i zielonym;D

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.