Jajka faszerowane szynką

Jajka faszerowane szynką i papryką to super szybka przekąska, którą podasz na wiele okazji, w tym na wielkanocne śniadanie. Jajka faszerowane to uniwersalna przekąska na zimno z wieloma dodatkami. Jajka faszerowane możesz bowiem podać z posiekaną papryką kolorową, ogórkami kiszonymi lub konserwowymi, a nawet rzodkiewką lub awokado. Jajka faszerowane szynką możesz udekorować na talerzu szczypiorkiem, rzeżuchą, koperkiem lub dowolnymi kiełkami. Zapraszam po szybki i bardzo smaczny przepis na jajka faszerowane szynką.

Jajka faszerowane szynką


SKŁADNIKI:

  • 7 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g szynki
  • ½ czerwonej papryki
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • płaska łyżeczka musztardy
  • mały pęczek posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Paprykę myję, kroję wzdłuż na pół, wykrawam gniazdo nasienne. Szynkę oraz połowę czerwonej papryki kroję w drobniutką kostkę.

Jajka ugotowane na twardo kroję wzdłuż na pół. Z każdej połówki wyjmuję żółtko.

Żółtka ugniatam widelcem, dodaję pokrojoną w kosteczkę szynkę, paprykę oraz posiekany drobno szczypiorek. Całość dokładnie mieszam. Dodaję dwie łyżki majonezu oraz płaską łyżeczką musztardy, przyprawiam solą i pieprzem. Składniki dokładnie mieszam.

Na połówki jajek nakładam farsz. Jajka posypuję świeżym szczypiorkiem lub koperkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Możesz udekorować je także posiekaną czerwoną papryką, plasterkami rzodkiewki oraz kiełkami.

Moje jajka faszerowane szynką udekorowałam posiekaną papryką, posiekanym szczypiorem oraz rzeżuchą.

Smacznego.

2 odpowiedzi na “Jajka faszerowane szynką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.