Jajka na twardo

Jajka ugotowane na twardo są pysznym składnikiem wielu potraw. Także same w sobie podane z majonezem są prostym i szybkim pomysłem na domowe śniadanie lub kolację. Jak dobrze ugotować jajka na twardo, z czym je podawać, do czego dodać, co z nich przygotować. Dziś kilka porad na temat gotowania jajek na twardo, sposobu podania, a także obierania.

SKŁADNIKI:

  • jajka

Zanim zaczniesz gotować jajka na twardo wyjmij je wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Wystarczy wyjąć je około godziny wcześniej. Te wyjęte prosto z lodówki wrzucone na wrzątek zawsze popękają.

Aby ugotować jajka na twardo stosuję dwie metody.

Pierwszą jest włożenie jajek do zimnej, osolonej wody. Kiedy tylko woda zacznie wrzeć odmierzaj czas.

W zależności od wielkości jajek gotujemy je między 8 a 10 minut. Gdzie 10 minut to czas gotowania dla dużych jajek.

Drugim sposobem jest wrzucenie jajek bezpośrednio do lekko osolonego wrzątku. Wtedy czas jest identyczny – małe jajka gotujemy 8 minut, a duże 10 minut. Czas jest ważny, bowiem gotowanie jajek zbyt długo spowoduje (po ugotowaniu i przekrojeniu jajka) powstanie szarej (sinej) otoczki wokół żółtka.

Niezależnie, z której metody korzystasz zawsze po ugotowaniu jajek odlej gorącą wodę i zalej je zimną – zatrzymasz proces gotowania, a skorupka łatwiej odejdzie. Skorupka łatwiej będzie odchodziła jeśli zaczniesz obierać jajka niedługo po ugotowaniu. Im dłużej będziesz czekać, tym trudniej skorupka będzie odchodzić. Zatem zacznij je obierać od razu kiedy nieco ostygną. Obieranie zacznij od zaokrąglonego końca, dzięki temu jajko nie rozpadnie się.

Aby jajka nie popękały podczas gotowania wypróbuj kilka sposobów:

  • dodaj do wody, w której gotujesz jajka kilka łyżeczek soku z cytryny lub łyżkę stołową octu,
  • możesz delikatnie nakłuć zaokrąglony czubek jajka (w miejscu tym znajduje się pęcherzyk powietrza), dzięki czemu wzrastające ciśnienie podczas gotowania będzie miało ujście – przekłucie go pozwoli zmniejszyć ciśnienie i tym samym pęknięcie skorupki podczas gotowania). Możesz to zrobić igłą, pinezką lub specjalnym małym urządzeniem – nakłuwaczem.

Jajka na twardo możesz podać jako składnik wielu sałatek, np. z tuńczykiem, łososiem. Bez jajek ugotowanych na twardo nie wyobrażam sobie także sałatki jarzynowej. Jajka ugotowane na twardo są idealne jako baza do faszerowania, szczególnie w okresie wielkanocnym. Możesz je podać z farszem z pieczarek lub innych warzyw. Jajka na twardo dodasz także do pieczeni, np. pieczeni rzymskiej.

Jajka na twardo smakują wyśmienicie podane na stole lub na kanapce z majonezem (lub sosem czosnkowym, chrzanowym) z posiekanym szczypiorem.

Z jajek na twardo przygotujesz pyszne pasty jajeczne. Najprostsza z nich to kilka pokrojonych drobno jajek z dodatkiem majonezu, szczypiorku i jogurtu naturalnego. Możesz wzbogacić ją dodatkiem posiekanych warzyw, takich jak papryka, pieczarki, rzodkiewka, ogórki kiszone lub konserwowe. Polecam także prostą pastę z makreli, jajek, cebulki i majonezu (lub jogurtu naturalnego – będzie lżejsza). Jeśli lubisz, spróbuj mojej pasty jajecznej z rzodkiewką lub prostej pasty jajecznej.

Jajka na twardo podane na półmisku z majonezem lub sosem chrzanowym ozdobisz nie tylko szczypiorem lub posiekanym porem – pasują także: świeży koper, wszelakie kiełki, np. brokułu, kiełki pora, rzodkiewki. W okresie wielkanocnym szczególnie polecam jajka podane ze świeżą rzeżuchą, którą w kilka dni wyhodujesz sam w domu. Wystarczy rozrzucić nasionka na nasączonych płatkach kosmetycznych, dbać o światło i nawodnienie.

Ponadto, dorosła osoba może zjeść tygodniowo 10 jajek ugotowanych na twardo.

Smacznego.

2 odpowiedzi do “Jajka na twardo”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.