Galareta z szynką i jajkami

Jajka w galarecie z szynką, kukurydzą i papryką to świetny pomysł na przekąskę na wielkanocny stół. To super smaczna przekąska na zimno, która smakuje podana z chrzanem lub octem. Jajka w galarecie z kolorowymi dodatkami zatopione w kształtnej galarecie prezentują się świetnie na stole. Jajka w galarecie przygotujesz z łatwo dostępnych składników. Do jajek w galarecie możesz dodać zielony groszek, marchewkę, kolorową paprykę, pomidorki, marynowane warzywa, szczypiorek.. Bardzo znane są jajka w galarecie z kawałkami kurczaka i talarkami marchewki. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na jajka w galarecie z szynką.

Jajka w galarecie


SKŁADNIKI:

  • 1 litr bulionu
  • 140 g szynki
  • 1 mała czerwona papryka
  • ½ szklanki kukurydzy
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki żelatyny – 30 g
  • ½ małego pęczka natki pietruszki

Przepis jest na 6 salaterek.

PRZYGOTOWANIE: 

Przygotuj wszystkie składniki, paprykę umyj.

Paprykę oraz szynkę pokrój w drobną kostkę. Natkę posiekaj na mniejsze kawałki.

Jajka ugotowane na twardo obierz i przekrój wzdłuż na pół.

Wszystkie składniki na jajka w galarecie rozdzielam po równo na sześć salaterek.

Zatem kolejno w salaterkach układam: posiekaną natkę oraz kukurydzę.

Na kukurydzę układam pokrojoną w kostkę szynkę oraz paprykę.

Ostatnią warstwą jest ułożenie połówek jajek. Ułóż je żółtkiem do góry. Na jajko dołóż niewielką ilość natki.

Do gorącego bulionu dodaj 3 łyżki żelatyny, czyli około 30 g. Dokładnie wymieszaj, odstaw do przestudzenia.

Mój bulion został ugotowany z pęczka włoszczyzny oraz jednej ćwiartki kurczaka. Możesz użyć litr rosołu.

Chłodnym bulionem zalej po równo wszystkie salaterki, tak by przykryła wszystkie składniki.

Jajka w galarecie odstaw do lodówki do stężenia.

Jajka w galarecie z warzywami i szynką podawaj udekorowane natką, z chrzanem lub octem.

Smacznego.

4 odpowiedzi na “Galareta z szynką i jajkami”

  1. Piękne:) zrobie dziś na pewno.
    Dobrze, że wersja z szynką, ugotowanego kurczaka nie mam.
    Zamiast kukurydzy dam zielony groszek.

    Dziękuję za inspiracje, dołożę szybko do jutrzejszego śniadania:))

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *