Jajko na miękko

Jedno z lepszych śniadań na ciepło lub kolacji. Jajko na miękko podane z pieczywem, tostem lub grzanką to świetny pomysł na szybkie danie. Jak ugotować jajko na miękko? Oto mój sprawdzony, domowy sposób na ugotowanie perfekcyjnego jajka na miękko.

JAK UGOTOWAĆ JAJKO NA MIĘKKO?

  • Należy najpierw upewnić się, że skorupka jajek nie jest pęknięta, jajka umyć i za pomocą specjalnego urządzenia przebić w nich małą dziurkę lub posolić wodę sporą szczyptą soli.
  • Ważne, by jajka były w temperaturze pokojowej. Wyjęte prosto z lodówki i wrzucone na wrzątek, prawie zawsze popękają.
  • Następnie do rondelka wlać ciepłą wodę i zagotować, po czym zmniejszyć ogień.
  • Na wrzącą wodę wrzucać łyżką jajka i gotować na średnim ogniu przez 4 min. 30 sek. W zależności od wielkości jajek zmniejszcie czas gotowania. Jajka L-XL gotuję 4 min. 30 sekund, mniejsze o kilkanaście sekund krócej.

Smacznego.

3 odpowiedzi na “Jajko na miękko”

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *