Jak dobrze ubić białka i śmietanę?

Choć wydaje się to bardzo proste, wystarczy miska, mikser i gotowe, to jednak należy pamiętać o kilku ważnych zasadach.

Zasadach, dzięki którym piana będzie idealnie sztywna:) oto one:

Ubijanie białek:

  1. nie ubiją się, gdy wpadnie Ci do niego choć odrobina żółtka, więc zadbaj o to, by się tam nie znalazło,
  2. miska powinna być bardzo czysta i sucha,
  3. ubijaj je powoli zwiększając obroty miksera, zacznij od małych obrotów i z czasem zwiększaj do maksymalnych
  4. nie przerywaj podczas ubijania, białka tego nie lubią.

Ubijanie śmietany:

  1. ubija się, gdy jest bardzo zimna, więc przed ubijaniem włóż ją na około 10 minut do zamrażarki,
  2. ubijaj ją powoli zwiększając obroty miksera, podobnie jak z białkami powyżej.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.