Jak gotować, piec i smażyć szparagi?

Gotowanie szparagów

Szparagi myjemy, obieramy z twardych włókien i ucinamy końce, tak około na 1/4 lub 1/3 wysokości szparaga (można je także ułamać w ręku).

Szparagów zielonych nie musimy obierać, lecz niektórzy tak wolą. Białe szparagi obieramy obieraczką z włókien i odcinamy zdrewniałe końce.

Szparagi gotujemy ułożone pionowo, można je związać sznurkiem: zielone gotujemy do 10 minut, przeważnie 5-8 minut im wystarczy, zaś białe nieco dłużej 10-15 minut. Wrzucamy je na wrzątek i gotujemy na średnim ogniu.

Zawsze warto sprawdzić przed końcem gotowania, w zależności od grubości szparagów.

Do wody dodajemy po łyżeczce cukru i soli, ewentualnie łyżeczkę masła. Kwiatuszki szparagów zostawiamy ponad stan wody, są bardzo delikatne i tak będą miękkie i gotowe mimo że nie będą zanurzone w wodzie.

Szparagi łatwo przegotować, dlatego najlepiej jest sprawdzać miękkość widelcem (niezawodna metoda) – nie mogą być zbyt miękkie.

Pieczenie szparagów

Po uprzednim oczyszczeniu układamy szparagi w naczyniu żaroodpornym i pieczemy.

Zielone szparagi pieczemy w temp. 180 C przez do 20 minut, zaś białe ok. 5 dłużej, można je skropić oliwą i przykryć folią aluminiową.

Smażenie szparagów

Po uprzednim oczyszczeniu układamy je na rozgrzaną patelnię z oliwą, z dodatkiem ząbku czosnku i/lub chili i smażymy przez około 10 minut aż się zrumienią, białe nieco dłużej, pamiętajmy o widelcu, powinien przekłuć szparagi lekko, ale nie zbyt bardzo, bo będą rozgotowane.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.