Mrożenie bananów to jeden ze sposobów na bardzo dojrzałe owoce, których skórka nabrała miejscami wręcz czarnego koloru (i nie każdy lubi, zje). Możesz je wykorzystać do koktajli i shake’ów wszelakich, ciast i deserów, domowych szybkich i zdrowych lodów owocowych, owsianek, zimnych napoi, jaglanek czy soków. Przygotowanie bananów do mrożenia jest błyskawiczne i proste.
SKŁADNIKI:
- banany
PRZYGOTOWANIE:
Banany obieram, kroję w 1 – 2 cm plastry. Porcjuję i układam je obok siebie w woreczku do mrożenia.
Na jeden woreczek przypada u mnie jeden banan. Wypuszczam powietrze, szczelnie zamykam, opisuję (ilość, datę).
Banany mrożone w kilka godzin gotowe. Przechowuję je w zamrażarce do 4 miesięcy.
Ja robię takie do smoothie:) super pomysł na wykorzystanie maziastych i mega słodkich bananów.
🙂👍