Zapach kalafiora i brokułów podczas gotowania – jak neutralizować?

Jeśli nie lubimy gdy w domu roznosi się intensywny zapach gotującego się kalafiora lub brokułów to są na to rady. Jak tego uniknąć? Przeczytajcie 🙂

Kalafior i brokuły

Jeśli przeszkadza Ci zapach gotującego się kalafiora lub brokułów to wykorzystaj jeden ze sprawdzonych sposobów:

  • dodaj do wody, w której go gotujesz, łyżeczkę sody oczyszczonej. Zapach zniknie, a dodatkowo kalafior będzie miał ładny i biały kolor. Soda wyeliminuje nieprzyjemny zapach, który spowodowany jest zawartością siarki w naszym warzywie,
  • do gotowania kalafiora warto też dodać odrobinę cukru, który poza zrównoważeniem smaku będzie zapobiegał ciemnieniu warzywa po ugotowaniu,
  • do wody oprócz soli (i ewentualnie szczypty cukru) dodaj jeszcze mleko (na duży garnek wody wystarczy ok. 1/2-2/3 szklanki). To znakomity sposób, by wyeliminować kalafiorowe lub brokułowe charakterystyczne zapachy. Mleko pomoże także zniwelować silny aromat gotowanych brukselek,
  • innym sposobem na to, aby podczas gotowania kalafiora po naszej kuchni nie unosił się przykry zapach jest dodanie do wody, w której gotuje się kalafior liścia laurowego oraz niewielkiej ilości soku z cytryny. Dodanie tych składników zneutralizuje zapach gotującego się warzywa.

Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu można też zagotować w małej ilości wody: miętę, pieprz i majeranek. Pozostawić na kuchence, dzięki czemu zlikwidują nieprzyjemny aromat.

Miłego gotowania i smacznego zdrowego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.