Jak obrać melona – krok po kroku

Dziś pokażę Wam jak krok po kroku obrać melona – rosnącego dziko w Afryce ogórka melona z rodziny dyniowatych. Niby proste, ale czasem ktoś może mieć po raz pierwszy do czynienia z tym egzotycznym owocem, a wtedy pomoże wsparcie 🙂

Owoc sezonowy, pasuje do sałatek owocowych. Dobrze komponuje się z ostrzejszymi smakami.

Poniżej znajduje się obiecana instrukcja. Mam nadzieję, że pomoże tym którzy nie dokładnie czuli się pewni z tym owocem w ręku 🙂

KROK 1:

Umyj melona i przekrój wzdłuż dłuższej części, powstaną dwie połówki.

 

 

KROK 2:

Wydrąż delikatnie łyżką miąższ pestkowy. Bardzo łatwo odchodzi. Zróbcie to delikatnie, tak by nie wydrążać dobrego miąższu.

 

 

 

KROK 3:

Przekrój ponownie połówkę wzdłuż (łatwiej się obiera, gdy jest mniejsza część) i obierz delikatnie i cienko ze skórki.

 

 

 

Potem zajadaj się całym owocem lub pokrój w kostkę i np. dodaj do ulubionej sałatki.

 

Smacznego egzotycznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.