Jak przygotować i pasteryzować kompoty?

Taki domowy kompot w swojej spiżarni warto mieć. Warto mieć i pić. Jest zdrowy, orzeźwiający, domowy i, rzecz jasna – najlepszy.

Słynąc z jabłek oraz witając sezonowość owocową w kuchni powinniśmy przygotowywać kompoty owocowe często.

 

Do przyrządzania kompotów najlepiej nadają się: agrest, brzoskwinie, czarne jagody, wiśnie, jabłka, gruszki, maliny, morele, śliwki (węgierki, renklody, mirabelki), truskawki. Piłam domowe kompoty z wiśni, także z białych winogron, wspaniałe.

Najczęściej oczyszczamy owoce, usuwamy z nich gniazda nasienne, szypułki i inne, w zależności jakich owoców używamy i co posiadają. Zalewamy wodą – zazwyczaj na 1 kg owoców potrzebujemy 1 litr wody, dodajemy – w zależności od upodobań – odpowiednią ilość cukru, czasem odrobiny soku z cytrusów, gotujemy do miękkości owoców. I teraz są dwa sposoby na taki kompot:

  1. pijemy od razu
  2. utrwalamy na długo.

Utrwalanie kompotu, czyli zamknięcie ich szczelnie w słoikach. Stosując którąś z poniższych metod można zrobić kompot z każdego rodzaju owoców.

Kompot gotowany

Owoce włożyć do gotującej się wody z cukrem (ilość cukru wedle szczegółowych przepisów). Owoce miękkie gotujemy krótko, owoce twarde – do zmiękczenia. Po ugotowaniu kompotu utrwalamy go, by cieszyć się nim dłużej, i tak np. zimą popijać kompot malinowy lub agrestowy…

  • Gorący kompot nakładać po brzegi do wygotowanych i osuszonych słoi typu twist, przykrywać wyparzonymi i suchymi zakrętkami i od razu zakręcać.
  • Po zamknięciu ustawić słoje dnem do góry i przetrzymać tak do ostygnięcia. Jest to najprostszy sposób utrwalania gotowanych kompotów.

Można także, po nałożeniu kompotu do wyparzonych i osuszonych słoi weka zamykać je posługując się:

  • aparatem próżniowym,
  • aparatem na parę wodną,
  • zapalonym spirytusem.

Jednak do wyżej wymienionych metod potrzeba odpowiedniego sprzętu i ciut więcej czasu, dlatego też metody klasyczne wydają się być szybsze i łatwiejsze w wykonaniu.

Kompot z surowymi owocami i zalewą

  • Przygotować zalewę, zagotowując wodę z cukrem i ewentualnie przyprawami (np. wanilią, goździkami, cynamonem, itp.).
  • Owoce włożyć do wygotowanych i osuszonych słoi weka czy typu twist, zalać gorącą zalewą do wysokości około 3 cm poniżej brzegów słoi.
  • Pasteryzować 25-30 minut od zagotowania zależnie od wielkości słoi.

Poniżej ogólne zasady pasteryzowania. Do pasteryzowania słoje i zakrętki nie powinny być: uszkodzone, brudne czy mokre. Najlepiej słoje wyprażyć w piekarniku.

Pasteryzacja w słojach weka

  • dokładnie wytrzeć czystą serwetką papierową lub wygotowaną ściereczką, nałożyć czyste i suche uszczelki gumowe oraz wygotowane, suche wieczka i sprężyny,
  • po pasteryzacji słoje weka należy wyjąć, ostudzić, zdjąć sprężyny i sprawdzić, czy słoje dobrze się zamknęły. Nie zamknięte słoje należy powtórnie gotować, po uprzednim wytarciu do sucha ich brzegów oraz wieczek i uszczelek.

Pasteryzacja w słojach lub butelkach typu twist

  • nałożyć wygotowane, suche zakrętki, lekko przykręcić (nie dokręcać), aby w czasie pasteryzacji mogła uchodzić para,
  • słoje lub butelki z przetworami wstawia się do garnka z wkładką z listewek drewnianych, z kilku warstwami papieru na dnie lub bawełnianą ściereczką i wlewa taką ilość wody, by sięgała do 3/4 wysokości słoi lub butelek,
  • po nalaniu wody należy ogrzewać naczynie / garnek tak, by woda się zagotowała; dokładny czas pasteryzacji, liczony od momentu zagotowania się wody podawany jest w konkretnych przepisach,
  • po pasteryzacji słoje weka należy wyjąć, ostudzić, zdjąć sprężyny i sprawdzić, czy słoje dobrze się zamknęły. Nie zamknięte słoje należy powtórnie gotować, po uprzednim wytarciu do sucha ich brzegów oraz wieczek i uszczelek,
  • jeśli przetwór wymaga dwukrotnego pasteryzowania, należy go ponownie gotować na drugi dzień,
  • zakrętki w słojach lub butelkach typu twist dokręca się częściowo w wodzie (po zakończonej pasteryzacji), a całkowicie – bezpośrednio po wyjęciu z wody. Dopiero potem przetwór się studzi.

Robię przetwory, H. Szczygłowa, L. Nowicka, PWE, 1985.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.