Jak przyrządzić domową smakową oliwę?

Nie tylko bardzo ładnie zdobi nasz kuchenny blat czy komodę, ale także urozmaici każdą sałatkę czy danie. Nawet sos spaghetti zyska nowy smak jeśli dodacie do niego pod koniec gotowania smakową oliwę z oliwek.

Jednak należy mieć na uwadze, że niektóre smakowe oliwy przygotowane z rozmaitych orzechów, np. włoskich, laskowych czy arachidowych nie nadają się do smażenia, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury nabierają gorzkiego posmaku. Można je za to dodawać do dań na ciepło pod koniec gotowania.

Ta oliwa z oliwek jest aromatyczna i ma bardzo ciekawy zapach dzięki dodaniu do oliwy z oliwek świeżych gałązek rozmarynu, czosnku i liści laurowych. Lekkiej, przyjemnej pikanterii dodadzą papryczki chili.

Smakowe oliwy z oliwek, które Wam przedstawiam to przepis na 3 butelki po około 250 ml.

Składniki:

  • 500 ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka kolorowych ziarenek pieprzu (opcjonalnie białego)
  • garść liści laurowych
  • 8 gałązek rozmarynu
  • 4 papryczki chili

Przygotowanie:

Czosnek obrać i włożyć po jednym do butelek. Przepłukany i osuszony rozmaryn wraz z pokrojonymi na pół papryczkami chili ułożyć do butelek dodając liście laurowe i pieprz. Na końcu porozlewać do szklanych butelek oliwę z oliwek.

Odstawić w chłodne i zacienione miejsce. Taką oliwę możemy używać po około 3 dniach.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.