Rosół domowy uczy cierpliwości niewątpliwie 😉 Długo gotowany na wolnym ogniu, tak by lekko mrugał, z dobrych składników, dopieszczony dobrym mięsem, z gałązką lubczyku lub natki smakuje wyjątkowo. Każda gospodyni wie najlepiej jak przygotować rosół swoim domownikom, z czym podawać, kiedy smakuje najlepiej. Zupa ta, choć przygotowywana z tradycyjnych składników, podobnie jak sałatka jarzynowa z każdej ręki smakuje inaczej, ot! cała magia kuchni.
Rosół kojarzy mi się z domem rodzinnym, imprezami okolicznościowymi, ciepłem domu, jest wspomnieniem Babci.
Smak w zupie to „kości i tłuszcz” tak mawiała Babcia, zgadzam się, stosuję tę zasadę do rosołu szczególnie, także do sosów czy potrawek mięsnych. Ważne, by nie przesadzić z ilością tłuszczu, rosół, sos czy danie będzie mdłe, zwyczajnie za ciężkie i niesmaczne.
Poniżej przepis na rosół z połączenia mięsa drobiowego z wołowym.
Kilka zasad przy gotowaniu rosołu:
- świeża – w sezonie młoda włoszczyzna, dodatek pęczka świeżej natki lub lubczyku, liście laurowe i kulki ziela angielskiego, możesz dorzucić 2 goździki;
- uwaga, by nie dodać zbyt dużo wody, rosół będzie wodnisty, bez smaku;
- rosół można odcedzić z mięsa i warzyw, po czym dodać do samego wywaru posiekaną marchew oraz oczyszczone z kości mięso;
- podczas gotowania zdjąć szumowiny;
- aby nie zagotować rosołu należy ustawić delikatny płomień, tak by rosół lekko pyrkał/mrugał, a w razie konieczności należy dolać niewielką ilość zimnej wody.
Jakie mięso do rosołu?
Najlepszy rosół to ten z połączenia mięsa drobiowego i wołowego. Polecam kawałek szpondra i kawałki kurczaka, np. udka, ćwiartki. Możesz przygotować rosół z całej kury. Smakuje także z dodatkiem porcji kaczki.
Możesz ugotować rosół na samej włoszczyźnie, jeśli nie jadasz mięsa. Dodaj wtedy sporo ziół, szczególnie lubczyku.
Szerzej o tym na czym ugotować rosół znajdziesz tutaj.
Jakie warzywa i przyprawy?
Marchewki, pietruszki, seler, kawałek pora, opalona cebula, ćwiartka kapusty, ziele angielskie i liść laurowy. Kto lubi goździki. Podstawą także jest dodatek soli i pieprzu. Rosół nabierze ładnego, dodatkowego aromatu i koloru po dodaniu świeżego pęczka natki lub lubczyku. Jeśli nie dodajesz świeżych ziół wsyp pod koniec gotowania rosołu suszony lubczyk – do smaku.
Na rosole powstaje najlepsza pomidorowa. Aby ją przygotować dodaj do rosołu passatę, koncentrat pomidorowy lub sok pomidorowy. Podawaj z makaronem lub ryżem.
Rosół to pierwsze danie lub kompletny obiad, jeśli jest mocno mięsno-warzywny i podany (jak dawniej w moim domu) np. z młodymi ziemniakami i koprem lub dużą ilością lanych klusek.
Jaki makaron, dodatki?
Najlepiej smakuje z nitkami ciętymi, drobnym makaronem. Z ziemniakami też, szczególnie w sezonie – młodymi – bez tłuczenia, z koperkiem.
By rosół był klarowny wkładam mięso do zimnej wody, solę i układam obraną włoszczyznę, ziele i liście laurowe oraz świeży pęczek lubczyku lub natki, a rosół gotuję pół dnia na wolnym ogniu, ma charakterystycznie pyrkać.
Poniżej przepis na pyszny, domowy rosół z kury z dużą ilością warzyw.
Smacznego.