JAK UPIEC KURCZAKA, BY BYŁ SOCZYSTY?

Dziś krótki wpis o cennych radach jak upiec kurczaka, by był soczysty i aromatyczny. Ja zawsze marynuję drób w przyprawach i oleju rzepakowym. Odstawiam na całą noc do lodówki pod przykryciem. U mnie to podstawa. Mięso jest soczyste i dobrze nasączone ulubionymi przyprawami.

Można przygotować soczystego kurczaka dzięki kilku trikom:

  • zamarynować w oleju i przyprawach kilka godzin wcześniej, najlepiej na całą noc; najczęściej nacieram go solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem, lubczykiem, przyprawą do kurczaka lub vegetą natur i olejem, dzięki temu po upieczeniu skóra będzie chrupiąca;
  • mięso przed pieczeniem można krótko obsmażyć na dużym ogniu, z dwóch stron;
  • moczyć go przed pieczeniem przez godzinę w solance – 100 g soli na 2 l wody;
  • w przypadku całego kurczaka możemy włożyć do środka korpusu przekrojoną cytrynę lub połowę cytryny i gałązkę rozmarynu;
  • i najważniejsze, by nie piec go zbyt długo, najlepiej pod przykryciem, kilka razy podlewając powstającym sosem, a na koniec pieczenia zdjąć pokrywkę i zwiększyć temperaturę, by podpiec skórkę. Oczywiście wszystko zależy od wielkości kury, mocy piekarnika i innych, sami musicie wyczuć czas, w którym w Waszym piekarniku kurczak będzie gotowy.

 

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.