Jak upiec kurczaka, by nie był suchy?

Można przygotować soczystego kurczaka dzięki kilku trikom:

  • zamarynować w oleju i przyprawach kilka godzin wcześniej, najlepiej na całą noc; najczęściej nacieram go solą, pieprzem i olejem, dzięki temu po upieczeniu skóra będzie chrupiąca;
  • moczyć go przed pieczeniem przez godzinę w solance – 100 g soli na 2 l wody;
  • w przypadku całego kurczaka możemy włożyć do środka korpusu przekrojoną cytrynę lub połowę cytryny i gałązkę rozmarynu;
  • i najważniejsze, by nie piec go zbyt długo, najlepiej pod przykryciem, kilka razy podlewając powstającym sosem, a na koniec pieczenia zdjąć pokrywkę i zwiększyć temperaturę, by podpiec skórkę. Oczywiście wszystko zależy od wielkości kury, mocy piekarnika i innych, sami musicie wyczuć czas, w którym w Waszym piekarniku kurczak będzie gotowy.

Ale dzięki powyższym radom mięso będzie zawsze smakowite i soczyste 🙂

A Wy – jakie jeszcze znacie pomysły na soczystego kurczaka? 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.