Jak uratować przesoloną zupę?

Jeśli zdarzy Wam się sypnąć zbyt dużo soli i przesadzić ze słonym smakiem zupy to jest na to kilka rad 😉

Jak uratować przesoloną zupę?

  • jeśli zupa nie zbyt mocno przesolona dolewamy wodę / bulion, ale ostrożnie tak by nie zrobić wodnistej bez smaku zupy;
  • dorzucamy więcej warzyw;
  • jeśli nie jest zbyt mocno przesolona dodajmy śmietanę 18% lub słodką śmietankę 30%, ew. mleko;
  • dodajemy kromkę suchego pieczywa, chleba, która wyciągnie sól z zupy;
  • dodajemy białe warzywa do zupy, pamiętajmy że dodając ziemniaka zupa zmętnieje. Jak to zrobić? wkładamy do zupy 2 średniej wielkości surowe i obrane ziemniaki, gotujemy je w zupie przez do 15 minut, po czym je wyjmujemy. Ziemniaki działają jak gąbka, która – podobnie jak kromka chleba – wyciągnie z zupy nadmiar soli.
  • woreczek ryżu – postępuj podobnie jak z ziemniakiem. Do garnka z zupą wrzuć woreczek ryżu i gotuj przez ok. 10 minut.
  • białko z jajek – oddziel żółtko od białka i wrzuć samo białko do zupy. Białka ścinając się, wchłaniają sól. Gotuj przez chwilę zupę z białkami, zbierz je łyżką cedzakową i gotowe!

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.