Jak Włosi gotują makaron?

W dużym garnku

Najczęstszy błąd podczas gotowania makaronu, to umieszczanie go w zbyt małym garnku. Żelazna zasada mówi, że na każde 10 dag nitek, kolanek, wstążek czy kokardek musi przypadać 1 litr wody. Inaczej makaron będzie się sklejał.

Bez dodatku tłuszczu

Wlewasz go do wody? To nawyk z czasów, gdy w sklepach nie było dobrego makaronu (z mąki z pszenicy durum) p- wtedy olej zapobiegał jego sklejaniu. Włosi nigdy tego nie robią. Tłuszcz, pokrywając ugotowany makaron, uniemożliwia później jego połączenie z sosem.

Bez przelewania

Zdarza ci się odlać makaron na sicie, a potem od razu przepłukać go wodą? To kolejny z typowych błędów. Płukanie makaronu pozbawia go bowiem cienkiej powłoki skrobi. bez niej sos będzie spływał z makaronu. Jedyny wyjątek to makaron, który dodajemy do sałatek. W takiej sytuacji warto przepłukać lodowatą wodą, by zatrzymać proces gotowania.

Udanego gotowania! 🙂

100 rad, nr 16, kwiecień 2017.

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.