Jak zrobić ciasto na pizzę?

Pizza – ciasto na pizzę

Rodzajów ciast na pizzę jest wiele. Jedni wolą cienką z chrupiącymi falującymi brzegami, inni grubszą lekko lub mocniej wypieczoną.

Jest wiele wariantów pizzy. Jednak ze względu na grubość ciasta możemy wyróżnić dwa rodzaje:

  • pizza Napoletana – jest przygotowywana na grubszym cieście;
  • pizza Romana – cieńszym spodzie.

Jeśli chcecie, by Wasze ciasto na pizzę było wyjątkowe dodajcie do niego osobno lub razem zioła, np. bazylię, chili, świeżo zmieloną kolendrę, a ciasto będzie ziołowe, aromatyczne i inne niż klasyczne – z nutą ciekawych zapachów, które uaktywnią się podczas pieczenia.

Można też do ciasta na pizzę dodać szpinaku, a będzie w ładnym zielonym kolorze. Dzieci lubią takie nietypowe niespodzianki.

Składniki:

  • 340 g mąki pszennej
  • 250 ml letniej wody
  • 5 g suchych drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie ciasta:

Drożdże rozpuść w letniej wodzie i odstaw na 10-15 minut. W dużej misce wymieszaj razem mąkę z cukrem, solą, na końcu wlej rozczyn z drożdżami. Wyrabiaj ciasto do 10 minut na blacie podsypanej mąką. Gdy ciasto będzie elastyczne i ładnie formowało się w dłoni odstaw je na 10 minut. Po tym czasie ciasto włóż do miski, dodaj oliwę i wyrób gładkie ciasto. Ciasto podziel na kulki po 150 g i odłóż na bok, przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut. Kulki powinny zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.

Piekarnik rozgrzej do 220C.

Na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu ułożyć oprószone mąką i zwałkowane ciasto do placków o średnicy około 30 cm.

Nałóżcie na ciasto ulubione dodatki i pieczcie do 15 minut.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.