Lukier tradycyjny, dwuskładnikowy, bardzo prosty, domowy. Najlepszy do dekoracji wszelakich słodkich wypieków. Polecam sprawdzone przepisy na kolorowe lukry, które dodatkowo fantazyjnie ozdobią świąteczne i codzienne wypieki. Poniżej przepisy na lukier klasyczny i smakowy, kolorowy, które oprócz koloru, dodają wypiekom dodatkowego smaku i aromatu. Zapraszam po przepisy.
Lukier klasyczny:
Szklanka przesianego cukru pudru + 2 łyżki wody (zamiast wody możesz użyć łyżkę wody + łyżkę mleka).
Lukier cytrynowy/pomarańczowy:
Szklanka przesianego cukru pudru + 2 łyżki soku z cytryny/2 łyżki soku z pomarańczy.
Lukier czekoladowy:
Szklanka przesianego cukru pudru + 1 łyżka wody + 1 łyżka mleka + łyżeczka kakao.
Lukier różowy/czerwony:
Szklanka przesianego cukru pudru + 2 łyżki soku z buraka.
Lukier zielony:
Szklanka przesianego cukru pudru + 2 łyżki szpinaku połączonego z wodą.
Lukier nie może być rzadki, bo spłynie z ciasta czy ciasteczek.
Musisz go dobrze rozbić rózgą kuchenną, tak by nie było żadnych grudek.
Jeśli dodasz do niego zamiast dwóch łyżek wody, tylko jedną łyżkę wody, a drugą zastąpicie białkiem – lukier będzie bardziej błyszczący.
Dodając różne kolorowe barwniki spożywcze lub (naturalne) odrobinę startego buraka, szpinaku otrzymasz różne fantazyjne kolory lukrów.
Smacznego.