JAK ZROBIĆ LUKIER? LUKIER TRADYCYJNY I SMAKOWY

Bardzo prosty w zrobieniu, nie potrzeba wydawać pieniędzy i stać w kolejce w sklepie za kupnym (który często ma całą litanię składników;) Zróbcie go sami, a nie pożałujecie. Poniżej przepisy na lukier klasyczny i te smakowe, które dodają wypiekom dodatkowego smaku.

Lukier klasyczny:

Szklanka przesianego cukru pudru + 2 łyżki wody (zamiast wody możesz użyć łyżkę wody + łyżkę mleka).

Lukier cytrynowy/pomarańczowy:

Szklanka przesianego cukru pudru + 2 łyżki soku z cytryny/2 łyżki soku z pomarańczy.

Lukier czekoladowy:

Szklanka przesianego cukru pudru + 1 łyżka wody + 1 łyżka mleka + łyżeczka dobrego kakao.

Lukier różowy/czerwony:

Szklanka przesianego cukru pudru + 2 łyżki soku z buraka.

Lukier zielony:

Szklanka przesianego cukru pudru + 2 łyżki szpinaku połączonego z wodą.

Lukier nie może być rzadki, bo spłynie z ciasta czy ciasteczek. Musicie go dobrze rozbić trzepaczką, tak by nie było żadnych grudek.

Jeśli dodacie do niego zamiast dwóch łyżek wody, tylko jedną łyżkę wody, a drugą zastąpicie białkiem – lukier będzie bardziej błyszczący 🙂

Dodając różne kolorowe barwniki spożywcze możesz otrzymać różne fantazyjne kolory lukrów.

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.