Jak zrobić domowy makaron – ciasto baza i porady

Makarony są świetną bazą do różnorakich dań. Wystarczy przygotować dowolny sos (np. pomidorowy, grzybowy, pesto, itp.) i wrzucić do makaronu. Danie gotowe. Dzięki makaronom przygotowuje się różne zapiekanki, te mięsne, rybne, warzywne. Podstawą jest dobry makaron.

Makarony świetnie komponują się także z zupami. Ugotowany rosół czy pomidorowa bez cienkich makaronowych niteczek smakował by chyba inaczej 🙂

Makaron można przygotować samemu w domu, jak wiele innych smakowitych rzeczy.

W moim rodzinnym domu babcia z mamą bardzo często robiły domowy makaron. Jedliśmy go do różnych zup, nie tylko rosołu (a ten podawaliśmy także z młodymi ziemniakami), ale także do grzybowej. Latem jadaliśmy domowy cienki makaron z kruszonym twarogiem i świeżo pokrojonymi sezonowymi truskawkami z dodatkiem słodkiej śmietany.

Poniżej przedstawię Wam ciasto bazę, to znaczy że na jej podstawie możecie przyrządzić wiele innych kształtnych makaronów. Możecie do ciasta dodawać suszone pomidory w przyprawie lub szpinak, by zmienić kolor makaronu.

I choć jest trochę przy tym pracy, uwierzcie mi że naprawdę warto. Nie tylko cieszy fakt, że zrobiliśmy go sami, jego naturalny domowy smak także odda nam poświęcony w kuchni czas.

Przygotuj stolnicę i około godziny czasu 🙂

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej + do oprószenia stolnicy
  • 4 całe jajka
  • oliwa extra vergine
  • łyżeczka soli

Przygotowanie:

Przygotuj stolnicę, wysyp na nią mąkę, a w środku mąki zrób dziurkę. Wbij do niej jajka, dodaj odrobinę oliwy i łyżeczkę soli. Zacznij delikatnie wyrabiać ciasto na makaron, z czasem ugniataj je mocniej. Powinniśmy otrzymać zwarte, gładkie i elastyczne ciasto.

Następnie oprósz mąką stolnicę i zacznij wałkować ciasto. Powinniście je rozwałkować cienko.

Gdy je rozwałkujesz odłóż je na czystą bawełnianą kuchenną ściereczkę na 30 minut.

Po tym czasie rozwałkuj je ponownie i w zależności od potrzeby, pokrój makaron nadając mu pożądany kształt.

Aby uzyskać dobry makaron należy pamiętać o kilku zasadach:

  1. mąka nie może być stara, w przeciwnym razie trudno będzie rozwałkować ciasto, które będzie się zwyczajnie rwać;
  2. jajka muszą być świeże;
  3. w trakcie rozwałkowywania ciasta przewróć ciasto na drugą stronę i wałkuj w przeciwnym kierunku;
  4. ciasto, które przepuszczasz przez maszynkę do makaronu powinno być bardzo gęste i zwarte, po to by się nie rolowało.

Z ciasta bazy możecie przygotować różne kształty i rodzaje makaronów. Poniżej zebrałam dla Was rodzaje makaronów i odpowiadające im wielkości w centymetrach. Mam wielką nadzieję, że się przyda.

Różne kształty do krojenia domowego makaronu:

  1. capellini lub capelli d’angelo – wielkość 1,5 cm
  2. tagliolini – 2-2,5 cm
  3. fetuccine i maltagliati – 1 cm
  4. pappardelle – 2,5-3 cm
  5. na lasagne lub pasticci al. forno – pokrój w kwadraty o bokach 10 cm lub czworokąty 8-16 cm
  6. canelloni – pokrój w kwadraty o bokach 12 cm lub w prostokąty o bokach 12×16 cm
  7. tortellini – krój ciasto na kwadraty o bokach 3 cm lub wykrawaj niewielkie krążki specjalną foremką. Na środek nakładaj farsz, sklejaj i zawijaj dokładnie brzegi, by podczas gotowania nie wypłynął farsz.

Rada co do gotowania ciasta faszerowanego:

Wrzucaj je do wody, gdy zauważysz już lekkie pierwsze bąbelki świadczące o zbliżającym się wrzeniu. W przeciwnym razie gdy wrzucasz je na wrzątek ryzykujesz, że ciasto się rozpadnie, a farsz wypłynie ze środka.

Mam nadzieję, że domowy makaron wyjdzie Wam pyszny i chętnie będziecie poświęcać mu czas, by zaimponować swoim bliskim.

Teraz już tylko zostało przygotować jakiś dobry sos i…. zajadać się makaronowym szaleństwem!

Życzę samych udanych makaronów 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.