Jajko sadzone

Jajko sadzone smakuje ze świeżo skrojonym koperkiem lub szczypiorkiem, młodymi ziemniakami, szklanką kefiru, maślanki lub domowego zsiadłego mleka. Jajko sadzone z płynnym żółtkiem, delikatnie doprawione solą i pieprzem to idealna propozycja na ciepłe śniadanie lub dodatek do potraw z ziemniaków jako obiad wege. Dodatkami mogą być warzywa wszelakie, pieczywo lub chrupiące gorące grzanki np. z masłem, papryką i oregano.

Jajko sadzone


SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub masła klarowanego
  • sól, pieprz

Do podania koperek lub szczypior, ziemniaki, grzanki

PRZYGOTOWANIE:

  • Jajka myję.
  • Na patelni rozgrzewam tłuszcz – na każde 1 jajko przypada 1 łyżka masła, masła klarowanego lub oleju.
  • Jajko wbijam do szklanki – nigdy bezpośrednio na patelnię, ponieważ mogą wpaść kawałki skorupki lub żółtko się rozpłynie.
  • Na rozgrzany tłuszcz wlewam jajko ze szklanki. Zmniejszam gaz na średni lub mniejszy – w zależności od mocy palnika.
  • Białko ma się delikatnie ścinać, jeżeli jednak za bardzo skwierczy oznacza to, że musimy przykręcić płomień.
  • Jajko smażę do momentu aż białko z wierzchu ładnie się zetnie. Nie przewracam jajka na drugą stronę, nie ma takiej potrzeby.
  • Pod koniec lekko solę i pieprzę jajko, posypuję świeżym koperkiem.
  • Jajko za pomocą drewnianej/plastikowej łopatki delikatnie przenoszę na talerz.
  • Podaję gorące, od razu z dowolnymi dodatkami.

Smacznego.

3 odpowiedzi na “Jajko sadzone”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.