Jajko sadzone smakuje ze świeżo skrojonym koperkiem lub szczypiorkiem, młodymi ziemniakami, szklanką kefiru, maślanki lub domowego zsiadłego mleka. Jajko sadzone z płynnym żółtkiem, delikatnie doprawione solą i pieprzem to idealna propozycja na ciepłe śniadanie lub dodatek do potraw z ziemniaków jako obiad wege. Dodatkami mogą być warzywa wszelakie, pieczywo lub chrupiące gorące grzanki np. z masłem, papryką i oregano.
Jajko sadzone
SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub masła klarowanego
- sól, pieprz
Do podania koperek lub szczypior, ziemniaki, grzanki
PRZYGOTOWANIE:
- Jajka myję.
- Na patelni rozgrzewam tłuszcz – na każde 1 jajko przypada 1 łyżka masła, masła klarowanego lub oleju.
- Jajko wbijam do szklanki – nigdy bezpośrednio na patelnię, ponieważ mogą wpaść kawałki skorupki lub żółtko się rozpłynie.
- Na rozgrzany tłuszcz wlewam jajko ze szklanki. Zmniejszam gaz na średni lub mniejszy – w zależności od mocy palnika.
- Białko ma się delikatnie ścinać, jeżeli jednak za bardzo skwierczy oznacza to, że musimy przykręcić płomień.
- Jajko smażę do momentu aż białko z wierzchu ładnie się zetnie. Nie przewracam jajka na drugą stronę, nie ma takiej potrzeby.
- Pod koniec lekko solę i pieprzę jajko, posypuję świeżym koperkiem.
- Jajko za pomocą drewnianej/plastikowej łopatki delikatnie przenoszę na talerz.
- Podaję gorące, od razu z dowolnymi dodatkami.
Smacznego.
Uwielbiam:) dawno nie jadłam dzięki za przypomnienie!
Pozdrawiam 😊
Pozdrawiam 🙂