JAK ZROBIĆ JAJKO SADZONE?

Jajko sadzone dobrze pamiętam z dzieciństwa;-) Zajadaliśmy je ze świeżo skrojonym koperkiem, młodymi ziemniakami i szklanką kefiru lub domowego zsiadłego mleka. To były czasy! Jajko sadzone z idealnie płynnym żółtkiem, delikatnie doprawione solą i pieprzem to idealna propozycja na ciepłe śniadanie. Dodatkami mogą być warzywa wszelakie, pieczywo lub chrupiące gorące grzanki np. z masłem, papryką i oregano.

Jajko sadzone


SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego/kokosowego, masła/masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • do podania koperek lub szczypior posiekany

PRZYGOTOWANIE:

  • Jajka wyjmuję z lodówki, myję (nie ma potrzeby, by miało temp. pokojową).
  • Na patelni rozgrzewam tłuszcz – na każde 1 jajko przypada 1 łyżka masła, masła klarowanego lub oleju.
  • Jajko wbijam do szklanki – nigdy bezpośrednio na patelnię, ponieważ mogą wpaść kawałki skorupki lub żółtko się rozpłynie.
  • Na rozgrzany tłuszcz wlewam jajko ze szklanki. Zmniejszam gaz na średni lub mniejszy – w zależności od mocy palnika.
  • Białko ma się delikatnie ścinać, jeżeli jednak za bardzo skwierczy oznacza to, że musimy przykręcić płomień.
  • Jajko smażę do momentu aż białko z wierzchu ładnie się zetnie. Nie przewracam jajka na drugą stronę, nie ma takiej potrzeby.
  • Pod koniec lekko solę i pieprzę jajko, posypuję świeżym koperkiem.
  • Jajko za pomocą drewnianej/plastikowej łopatki delikatnie przenoszę na talerz.
  • Podaję gorące, od razu z dowolnymi dodatkami.

Smacznego 😉

 

3 odpowiedzi do “JAK ZROBIĆ JAJKO SADZONE?”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.