Uwielbiam kruszonki! Ciasto z kruszonką jest dodatkowo chrupiące, słodkie, przyjemnie kruche, delikatne, wzbogacone w smaku. Szczególnie gdy robimy kruszonki smakowe, np. migdałowe, orzechowe, kakaowe, kokosowe, itp. Kruszonkę najbardziej pamiętam z drożdżowych wypieków Babci, pokochałam ją bezpowrotnie! W temacie kruszonki polecam crumble z owocami, czyli owoce pod kruszonką – przepyszny deser.
Kruszonkę najczęściej łączę z ciastami kruchymi i drożdżowymi. Nie wyobrażam sobie też drożdżówki bez kruszonki. Polecam na wszelakie słodkie wypieki, dodadzą słodkości i chrupkości ciastom, drożdżówkom, rogalikom!
Na wspaniałą, prostą, domową kruszonkę jest łatwy przepis, który znajdziecie poniżej. W opisie także porady na smakowe kruszonki: kokosową i migdałową.
Kruszonka tradycyjna
SKŁADNIKI:
- 100 g zimnego posiekanego masła
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru (może być brązowy lub zwykły cukier)
Kruszonka kokosowa
SKŁADNIKI:
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- ½ szklanki cukru
- 80 g bardzo zimnego masła
- 2-4 łyżki mąki pszennej
Kruszonka migdałowa
SKŁADNIKI:
- 80 g bardzo zimnego masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- ½ szklanki drobnego cukru
- ½ szklanki zmielonych migdałów
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszaj w misce wszystkie składniki. Mają powstać grudki. Kruszonkę schładzaj w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie wysp ją na przygotowane ciasto/owoce lub po prostu na blachę z papierem do pieczenia. Piecz do zarumienienia czyli około 20 minut.
Smacznego 😉