JAK ZROBIĆ KRUSZONKĘ?

Uwielbiam kruszonki! Ciasto z kruszonką jest dodatkowo chrupiące, słodkie, przyjemnie kruche, delikatne, wzbogacone w smaku. Szczególnie gdy robimy kruszonki smakowe, np. migdałowe, orzechowe, kakaowe, kokosowe, itp. Kruszonkę najbardziej pamiętam z drożdżowych wypieków Babci, pokochałam ją bezpowrotnie! W temacie kruszonki polecam crumble z owocami, czyli owoce pod kruszonką – przepyszny deser.

Kruszonkę najczęściej łączę z ciastami kruchymi i drożdżowymi. Nie wyobrażam sobie też drożdżówki bez kruszonki. Polecam na wszelakie słodkie wypieki, dodadzą słodkości i chrupkości ciastom, drożdżówkom, rogalikom!

Na wspaniałą, prostą, domową kruszonkę jest łatwy przepis, który znajdziecie poniżej. W opisie także porady na smakowe kruszonki: kokosową i migdałową.


Kruszonka tradycyjna

SKŁADNIKI:

  • 100 g zimnego posiekanego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru (może być brązowy lub zwykły cukier)

Kruszonka kokosowa

SKŁADNIKI:

  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • ½ szklanki cukru
  • 80 g bardzo zimnego masła
  • 2-4 łyżki mąki pszennej

Kruszonka migdałowa

SKŁADNIKI:

  • 80 g bardzo zimnego masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • ½ szklanki zmielonych migdałów

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszaj w misce wszystkie składniki. Mają powstać grudki. Kruszonkę schładzaj w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie wysp ją na przygotowane ciasto/owoce lub po prostu na blachę z papierem do pieczenia. Piecz do zarumienienia czyli około 20 minut.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.