Jakie grzyby do marynowania i suszenia?

Do marynowania

nadają się borowiki, gąski, koźlarze, opieńki, maślaki, podgrzybki, kurki i rydze. Każdy rodzaj grzybów marynuje się oddzielnie. Najlepsze są małe grzyby, które można marynować w całości. Można też marynować młode, zdrowe grzyby większe, ale należy je podzielić na połówki lub ćwiartki. Grzyby zawsze dobrze oczyszczamy z piasku, przycinamy trzonki. Ze względu na to, że dodaje się do nich ocet nie należy przesadzać z jedzeniem dużych ilości.

Do suszenia

nadają się grzyby świeże, nierobaczywe i bez oznak psucia. Najlepiej smakują suszone borowiki, podgrzybki, koźlarze i smardze. Dobrze wysuszone utrzymają swoje wartości odżywcze i walory smakowe.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.