Jakie przyprawy podkreślają smak warzyw i grzybów?

Uwielbiam w kuchni przyprawy oraz świeże zioła wszelakie. Podkreślają smak dania, nadając mu dodatkowego aromatu. Poniżej kilka sprawdzonych podpowiedzi jakie przyprawy i zioła podkreślają smak warzyw i grzybów.

Warzywa:

  1. Brukselka – gałka muszkatołowa, papryka, pieprz
  2. Dynia – curry, cynamon, czosnek, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kminek, papryka, pieprz, szczypior
  3. Fasola – curry, cząber, kolendra, majeranek, pieprz, natka pietruszki, szałwia, tymianek
  4. Groch – bazylia, czosnek, gałka muszkatołowa, mięta, pieprz, tymianek
  5. Kapusta biała – cytryna, cząber, gałka muszkatołowa, goździki, jałowiec, kminek, liść laurowy, papryka słodka, lubczyk
  6. Kapusta czerwona – anyż, chrzan, cynamon, cytryna, cząber, goździki, imbir, jałowiec, liść laurowy, pieprz
  7. Kapusta kiszona – goździki, jałowiec, kminek, liść laurowy, lubczyk, papryka, pieprz
  8. Kapusta włoska – cytryna, cząber, gałka muszkatołowa, kminek, kolendra, liść laurowy
  9. Marchew – bazylia, cytryna, estragon, kolendra, mięta, pieprz, natka pietruszki
  10. Ogórki – chrzan, cytryna, cząber, czosnek, estragon, gorczyca, kolendra, koperek, koper włoski, mięta, pieprz, natka pietruszki, szczypior, ziele angielskie
  11. Pomidory – bazylia, cytryna, czosnek, estragon, koperek, majeranek, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szczypior
  12. Soczewica – curry, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, kolendra, liść laurowy, papryka, pieprz, natka pietruszki
  13. Szpinak – bazylia, czosnek, gałka muszkatołowa, pieprz, szczypior
  14. Ziemniaki – cząber, czosnek, gałka muszkatołowa, oregano, kminek, kolendra, koper, liść laurowy, lubczyk, majeranek, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szczypior, tymianek

Grzyby

– anyż, rozmaryn, majeranek, jałowiec, curry, cynamon, gałka muszkatołowa, lubczyk, papryka, pieprz, natka pietruszki, tymianek, koper.

5 odpowiedzi na “Jakie przyprawy podkreślają smak warzyw i grzybów?”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *