Jakie przyprawy i zioła podkreślają smak warzyw i grzybów?

Dziś zaprezentuję Wam jakie przyprawy i zioła pasują do niektórych warzyw i grzybów. Ja do niedawna nie wiedziałam, ale smak i aromat grzybów pięknie podkreśla lubczyk. Dzięki niemu grzyby są bardziej grzybowe:)

A co z resztą naszych ulubionych warzyw? Poniżej, z pomocą Michela Morana podałam kilka warzyw, które po przyprawieniu odpowiednimi przyprawami idealnie smakują.

Warzywa:

  1. Brukselka – gałka muszkatołowa, papryka, pieprz
  2. Dynia – curry, cynamon, czosnek, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kminek, papryka, pieprz, szczypior
  3. Fasola – curry, cząber, kolendra, majeranek, pieprz, natka pietruszki, szałwia, tymianek
  4. Groch – bazylia, czosnek, gałka muszkatołowa, mięta, pieprz, tymianek
  5. Kapusta biała – cytryna, cząber, gałka muszkatołowa, goździki, jałowiec, kminek, liść laurowy
  6. Kapusta czerwona – anyż, chrzan, cynamon, cytryna, cząber, goździki, imbir, jałowiec, liść laurowy, pieprz
  7. Kapusta kiszona – goździki, jałowiec, kminek, liść laurowy, lubczyk, papryka, pieprz
  8. Kapusta włoska – cytryna, cząber, gałka muszkatołowa, kminek, kolendra, liść laurowy
  9. Marchew – bazylia, cytryna, estragon, kolendra, mięta, pieprz, natka pietruszki
  10. Ogórki – chrzan, cytryna, cząber, czosnek, estragon, gorczyca, kolendra, koperek, koper włoski, mięta, pieprz, natka pietruszki, szczypior, ziele angielskie
  11. Pomidory – bazylia, cytryna, czosnek, estragon, koperek, majeranek, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szczypior
  12. Soczewica – curry, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, kolendra, liść laurowy, papryka, pieprz, natka pietruszki
  13. Szpinak – bazylia, czosnek, gałka muszkatołowa, pieprz, szczypior
  14. Ziemniaki – cząber, czosnek, gałka muszkatołowa, kminek, kolendra, koper, liść laurowy, lubczyk, majeranek, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szczypior, tymianek

Grzyby – anyż, curry, cynamon, gałka muszkatołowa, lubczyk, papryka, pieprz, natka pietruszki, tymianek

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.