Jogurtowe ciasto z jabłkami

Kolejne delikatne i puszyste ciasto bez miksera, tym razem jogurtowe z moimi ulubionymi polskimi jabłkami. Szybkie, idealne do popołudniowej kawy, proste, świetnie wyglądające – zapraszam do wypróbowania:) Takie ciasta sprawdzają się zawsze, będąc jednocześnie świetną bazą do tworzenia nowych smaków i połączeń z innymi owocami lub bakaliami. Dla mnie hit! 😍

Smacznego do kawy i dobrego towarzystwa życzę! 🙂

SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej, przesianej
  • łyżeczka sody
  • opakowanie cukru z wanilią
  • szklanka drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • szklanka jogurtu naturalnego, opcja: maślanka lub mleko
  • 4 łyżki mleka
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • 3 jabłka
  • tortownica o średnicy 25 cm.

PRZYGOTOWANIE:

W misce łącze rózgą kuchenną wszystkie mokre składniki.

Dodaję do nich przesianą mąkę oraz sodę. Mieszam, by nie było grudek.

Jabłka obieram, kroję na cztery, następnie w półplasterki.

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i zamykam obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Boki smaruję olejem. Ciasto wlewam, na wierzch układam jabłka.

Piekę na środkowej półce piekarnika grzaniem góra plus dół bez termoobiegu i przez ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka. W piekarnikach na gaz pieczenie zajęło dłużej o około 20 minut.

Przed i po pieczeniu.

Gotowe wyjmuję i posypuję cukrem pudrem. Smacznego:)

Inspiracja, lekko zmodyfikowany przepis tutaj klik.

2 odpowiedzi do “Jogurtowe ciasto z jabłkami”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.