Jogurtowe ciasto z jabłkami

Kolejne delikatne i puszyste ciasto bez miksera, tym razem jogurtowe z moimi ulubionymi polskimi jabłkami. Szybkie, idealne do popołudniowej kawy, proste, świetnie wyglądające – zapraszam do wypróbowania:) Takie ciasta sprawdzają się zawsze, będąc jednocześnie świetną bazą do tworzenia nowych smaków i połączeń z innymi owocami lub bakaliami. Dla mnie hit! 😍

Smacznego do kawy i dobrego towarzystwa życzę! 🙂

SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej, przesianej
  • łyżeczka sody
  • opakowanie cukru z wanilią
  • szklanka drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • szklanka jogurtu naturalnego, opcja: maślanka lub mleko
  • 4 łyżki mleka
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • 3 jabłka
  • tortownica o średnicy 25 cm.

PRZYGOTOWANIE:

W misce łącze rózgą kuchenną wszystkie mokre składniki.

Dodaję do nich przesianą mąkę oraz sodę. Mieszam, by nie było grudek.

Jabłka obieram, kroję na cztery, następnie w półplasterki.

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i zamykam obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Boki smaruję olejem. Ciasto wlewam, na wierzch układam jabłka.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C.

Piekę na środkowej półce piekarnika grzaniem góra plus dół bez termoobiegu i przez ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka.

Przed i po pieczeniu.

Gotowe wyjmuję i posypuję cukrem pudrem. Smacznego:)

Inspiracja, lekko zmodyfikowany przepis tutaj klik.

4 odpowiedzi do “Jogurtowe ciasto z jabłkami”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.