Jogurtowe ciasto z truskawkami – bez miksera

Ciasto jogurtowe z truskawkami posypane cukrem pudrem to jedno z moich ulubionych szybkich ciast, bez miksera, z wanilią, pachnące latem i spokojem. To idealne, proste ciasto na wspólną kawę, piknik, rodzinny deser. Za każdym razem możemy użyć innych owoców, świeżych, sezonowych, tych z puszki lub mrożonych, bakalie też się sprawdzą. Zapraszam po przepis;)

Jogurtowe ciasto z truskawkami

SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej, przesianej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru z wanilią
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki mleka
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • kilka truskawek, u mnie do formy wyszło 6 sztuk
  • forma o wymiarach: 20 x 25 cm

Składniki mam w temp. pokojowej.

Szklanka ma pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

W misce łącze rózgą kuchenną wszystkie mokre składniki.

Dodaję do nich przesianą mąkę i resztę „suchych” składników. Mieszam krótko rózgą kuchenną do połączenia.

Truskawki kroję na pół w poprzek.

Formę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wlewam, na wierzch układam truskawki lekko je wtykając w ciasto.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C.

Piekę ciasto na środkowej półce piekarnika grzaniem góra plus dół bez termoobiegu i przez ok. 45-50 minut do tzw. suchego patyczka.

Gotowe wyjmuję i posypuję cukrem pudrem. Smacznego 🙂

4 odpowiedzi na “Jogurtowe ciasto z truskawkami – bez miksera”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *