Ciasto jogurtowe z truskawkami posypane cukrem pudrem to jedno z moich ulubionych szybkich ciast, bez miksera, z wanilią, pachnące latem i spokojem. To idealne, proste ciasto na wspólną kawę, piknik, rodzinny deser. Za każdym razem możemy użyć innych owoców, świeżych, sezonowych, tych z puszki lub mrożonych, bakalie też się sprawdzą. Zapraszam po przepis;)
Jogurtowe ciasto z truskawkami
SKŁADNIKI:
- 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej, przesianej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie cukru z wanilią
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- 4 łyżki mleka
- kilka kropel aromatu waniliowego
- kilka truskawek, u mnie do formy wyszło 6 sztuk
- forma o wymiarach: 20 x 25 cm
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma pojemność 250 ml.
PRZYGOTOWANIE:
W misce łącze rózgą kuchenną wszystkie mokre składniki.
Dodaję do nich przesianą mąkę i resztę „suchych” składników. Mieszam krótko rózgą kuchenną do połączenia.
Truskawki kroję na pół w poprzek.
Formę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wlewam, na wierzch układam truskawki lekko je wtykając w ciasto.
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C.
Piekę ciasto na środkowej półce piekarnika grzaniem góra plus dół bez termoobiegu i przez ok. 45-50 minut do tzw. suchego patyczka.
Gotowe wyjmuję i posypuję cukrem pudrem. Smacznego 🙂
PYCHA!@:)
Uwielbiam takie ciasta 🙂
Pozdrawiam
Ewa
Ja też! 😋
Pycha☺