Jogurtowe kukurydziane z sezamem

Kolejne ciasto kukurydziane z dodatkiem jogurtu naturalnego, pachnące świeżą skórką z pomarańczy z czarnym sezamem, który ostatnio zagościł na dobre w moim domu. Ciasto można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

Szybkie, w kilka chwil, na jedną keksówkę, znika szybko, a jutro można już piec inne, np. z owocami lub kruszonką. Polecam szybki i łatwy w przygotowaniu przepis na ciasto jogurtowe kukurydziane z czarnym sezamem.

Smacznego 😉

Jogurtowe kukurydziane ciasto z czarnym sezamem i skórką pomarańczową

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki skórki z pomarańczy startej na drobnych oczkach lub łyżeczka aromatu pomarańczowego

 

Uwagi do przepisu:

Wszystkie składniki mam w temp. pokojowej.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Skórkę z pomarańczy możecie zastąpić skórką startą z cytryny.

Keksówka o wymiarach 26 x 12 cm, w innej o wyższych wymiarach 30 x 11 cm też piekłam.

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C. Ustawiam program: grzanie góra plus dół bez termoobiegu.

W misce mieszam mikserem wszystkie składniki do napuszenia, kilka minut. Na koniec wsypuję czarny sezam i skórkę z pomarańczy (lub aromat). Mieszam łyżką.

Keksówkę wykładam papierem do pieczenia.

Wlewam ciasto, piekę ok. 40 minut na środkowej półce piekarnika. Wyjmuję, studzę na blacie kuchennym w foremce.

4 odpowiedzi do “Jogurtowe kukurydziane z sezamem”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.