Kacze udka pieczone w gruszkach i daktylach

Dziś na obiad kacze nóżki. Choć jadałam je nie raz z jabłkami i (oczywiście) smakowały wyśmienicie dziś postanowiłam nieco powymyślać i pomieszać. Zamiast jabłek dodałam pokrojone w ćwiartki gruszki (ze skórką) oraz prawdziwą słodkość – daktyle.

Jeśli macie czas i wcześniej zaplanowaliście swój kaczy obiad polecam, abyście wcześniej je zamarynowali – umyli, przyprawili i wstawili do lodówki pod przykryciem na dobę. Jeśli nie macie tyle czasu nic nie szkodzi, wystarczy np. pół godzinki lub od razu po umyciu i przyprawieniu rzucić je na patelnie.

Połączenie smaków i efekt końcowy? Ech…sami wypróbujcie 😉

Podałam to danie z pieczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą z jabłkami – uważam, że to połączenie pasuje, nam smakuje, polecam.

Zapraszam do gotowania 🙂

Składniki:

  • 4 kacze nogi
  • 6 gruszek
  • 6 daktyli
  • 1 ząbek czosnku
  • lubczyk, sól, pieprz, ostra i słodka papryka
  • sól, pieprz
  • masło klarowane
  • masło

Przygotowanie:

Umyte mięso, przyprawiam wraz z drobną posiekanym czosnkiem i wstawiam do lodówki na dobę. Po tym czasie rozgrzewam na patelni masło klarowane i zaczynając od strony skóry podsmażam kaczkę z obu stron na rumiano.

W tym czasie umyte gruszki kroję w ćwiartki, podpiekam w piecu 10 minut w temp. 210 C od czasu do czasu mieszając je. Następnie wyjmuję z pieca. Daktyle kroję na pół.

Gdy kaczka się lekko podsmaży (około 6 minut) przekładam ją do naczynia żaroodpornego wraz z powstałym tłuszczem i sosem i piekę 30 minut w temperaturze 200 C podlewając ją sosem i tłuszczem około dwóch razy. Gdy ten czas minie dodaję do kaczki gruszki, przykrywam folią aluminiową i piekę około 60 minut w temp. 200 C co jakiś czas podlewając kaczkę sosem, w którym się piecze. Około 15 minut przed końcem pieczenia dodaję daktyle, mieszam z gruszkami, podlewam sosem.

Smacznego 🙂

 

20160422_134650

 

 

 

 

 

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.