Kacze udka ziołowe pieczone

Soczyste, delikatne mięso z kaczki, solidnie przyprawione, aromatyczne. Pieczone mięso podaję najczęściej z ziemniakami tłuczonymi lub pieczonymi, w postaci gładkiego maślanego puree, kopytkami lub kluskami śląskimi, buraczkami na gorąco czy kapustą modrą. Zawsze obok czeka żurawina do mięs, borówka bądź jarzębina, która idealnie komponuje się z czerwonym mięsem.

Syty i wspaniały obiad, jak dla mnie podano po królewsku.

Dziś kacze udka lekko obsmażone potem długo pieczone, soczyste, mocno ziołowe podane z żurawiną. Smacznego 😉

Składniki:

  • 4 kacze udka
  • sól, kolorowy pieprz, papryka ostra, lubczyk, majeranek i miód do smaku
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Udka myjemy, osuszamy. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem, dokładnie wmasowujemy w nie przyprawy – oprócz miodu, odstawiamy na noc.

Następnego dnia mięso obtaczam w niewielkiej ilości miodu i przesmażam skórą do dołu na gorącym oleju. W razie konieczności ponownie przyprawiam. Układam mięso w naczyniu żaroodpornym, wlewam powstały na patelni sos.

Następnie piekę mięso w temp. 160C przez około 2 godziny na środkowej półce bez termoobiegu grzaniem góra plus dół, co 15-20 minut podlewając udka sosem z oleju i własnego tłuszczu. Dzięki temu będą soczyste i aromatyczne.

Na początku pieczemy około 30-40 minut pod przykryciem (np. folią aluminiową lub pokrywką od naczynia), następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy do końca bez przykrycia do miękkości mięsa.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.