Kacze udka

Soczyste, aromatyczne, delikatne, a zarazem wyraziste. Pomieszane aromaty i przyprawy. Kacze udka marynowały się w marynacie z oleju i przypraw cała noc. Polecam Wam taką marynatę i taki sposób przyrządzenia kaczki, dlatego gdyż jest bardzo soczysta i pięknie pachnie przyprawami.

Takie kacze udka podaję z ziemniakami w różnej postaci: klasycznymi z wody, puree, kluskami śląskimi, kopytkami, pyzami ziemniaczanymi i surówką lub buraczkami.

Udka są tak pyszne, że nie potrzeba dodatków owoców czy żurawiny. Oczywiście jeśli chcecie to możecie upiec je z jabłkami, gruszkami, śliwkami, daktylami i zajadać z żurawiną lub borówką.

Składniki:

  • 4 kacze udka
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, vegeta
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Udka myjemy, osuszamy. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem, dokładnie wmasowujemy w nie przyprawy, odstawiamy na noc.

Następnego dnia pieczemy w temp. 160C przez około 2 godziny na środkowej półce bez termoobiegu grzaniem góra plus dół, co 15 minut podlewając udka sosem z oleju i własnego tłuszczu. Dzięki temu będą soczyste i aromatyczne.

Na początku pieczemy około 30 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy do końca bez przykrycia do miękkości mięsa.

Smacznego 🙂

Jedna odpowiedź do “Kacze udka”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.