Kaczka pieczona przepis + z czym podawać?

Kaczkę uwielbiamy, dlatego wybierając okazje rodzinne przy stole te bardziej lub mniej uroczyste wybieram na obiad kaczkę. A że u nas wszyscy mięsożercy to nikt nie odmówi dodatkowej nawet porcji delikatnego i rozpływającego się w ustach czerwonego mięsa.

Jeśli chodzi o przygotowanie kaczki to wybieram najczęściej kawałki, nogi lub piersi. Nogi, soczyste i długo pieczone z dodatkiem owoców, najczęściej jabłek, gruszek i fig z rozmarynem i sowitą porcją majeranku nie mogą nie smakować, nie mogą się nie udać, a zachwyt pozostaje na długo.

Dziś przepis na nogi z kaczki pieczone, delikatne i aromatyczne, podane z puree ziemniaczanym z selerem i koperkiem oraz kapustą czerwoną zasmażaną. No powiem Wam, rewelacja rodzinny obiad!

Składniki:

  • 6 nóg z kaczki
  • 4 jabłka
  • 4 figi
  • majeranek, sól, pieprz, rozmaryn, szczypta oregano
  • olej roślinny

Przygotowanie:

Kaczki myję, osuszam ręcznikiem, układam w naczyniu żaroodpornym, nacieram porządnie przyprawami, polewam lekko olejem, odstawiam na kilka godzin.

Piekarnik nagrzewam do 180 C. Ustawiam na środkową półkę piekarnika grzanie góra plus dół bez termoobiegu i piekę ok. 2 godzin, najpierw skórą do dołu, w połowie pieczenia przewracam na drugi bok. Aby kaczka była soczysta polewam kilkanaście razy podczas pieczenia wytapiającym się tłuszczem.

Figi kroję na pół. Jabłka myję, kroję na ćwiartki, oczyszczam z gniazd nasiennych i razem z figami wrzucam do mięsa na pół godziny przed końcem pieczenia. Mieszam i polewam tłuszczem.

Gotowe mięso podaję z dodatkami, smacznego 🙂

Z czym podawać kaczkę?

Niezależnie od tego czy przygotowujemy całą kaczkę czy jej poszczególne kawałki to kaczka zasługuje na dobre i specjalne traktowanie oraz towarzystwo;-)

Mięso z kaczki pieczone smakuje podane z wszelakimi wyrobami z ziemniaków i warzywami, tj.:

  • ziemniakami tłuczonymi, puree z dodatkiem śmietany, masła lub mleka, z pieczonymi ziemniakami, kluskami śląskimi, kopytkami, kluskami “na szaro” czy chrupiącymi ziemniakami zasmażanymi na złoto; ziemniaki posypujemy świeżym koprem;
  • z pierogami nafaszerowanymi jabłkami z cynamonem;
  • z rozmaitymi kaszami, np. pęczak, gryczaną, perłową, jaglaną;
  • z burakami na ciepło, w wersjach puree czy kawałki zasmażane, pieczone słupki czy kostka;
  • z kapustą czerwoną – surówką lub zasmażaną, na ciepło bądź zimno;
  • z bigosem, młodą kapustą, w wersjach na ciepło;
  • z surówkami, najczęściej z kapusty – colesław, surówką z pora czy marchewki, w nieco ostrzejszych wersjach;
  • u nas zawsze z dodatkiem owoców świeżych, tj. jabłek, gruszek, pomarańczy lub fig w towarzystwie przypraw i rozmarynu (rozmaryn świeży lub suszony);
  • z dodatkiem suszonych owoców, moreli, daktyli, rodzynek;
  • z dodatkiem żurawiny, borówek, konfitury ze śliwek i czarnych porzeczek, powideł lub dżemu z jarzębiny.

Mam nadzieję, że powyższe pomogą Wam w przygotowaniu pysznej i soczystej kaczki w towarzystwie dobrych dodatków.

Macie inne pomysły? Dodatki? Piszcie w komentarzach, chętnie posłucham:)

SMACZNEGO 😉

 

 

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.